Rinjani


 De Rinjani vulkaan op Lombok 

Startpagina

 Vulkanen in Indonesië

De geografie van Indonesië wordt gedomineerd door vulkanen die gevormd zijn door de subductie-zones tussen de Euraziatische en Indo-Australische plaat. Enkele van de vulkanen hier zijn bekend om hun uitbarstingen, denk hierbij aan de Krakatau en de uitbarsting in 1883. Het Toba-meer is een supervulkaan die ongeveer 74.000 jaar geleden uitgebarsten is en zorgde voor een vulkanische winter van zes jaar. De Tambora vulkaan zorgde voor de zwaarste uitbarsting in de moderne geschiedenis in 1815.


 Rinjani

De Rinjani vulkaan op Lombok

De Rinjani vulkaan (Gunung Rinjani) is een actieve vulkaan op het eiland Lombok in IndonesiŽ en is ťťn van de hoogte bergen in IndonesiŽ. Op een heldere dag kun je hier schitterende vergezichten zien vanaf de top. Er ligt een kratermeer en een natuurlijke heetwaterbrond. Een beklimming neemt normaal gezien drie dagen in beslag.

Met zijn 3.726 meter is het de tweede hoogste vulkaan, vooraf gegaan door de Kerinci vulkaan op het eiland Sumatra. De vulkaan domineert het hele landschap op het betrekkelijk kleine eiland Lombok.
Binnenin de enorme 50 vierkante kilometer grote krater ligt het kratermeer Segara Anak (Kind van de Zee). Uitbarstingen binnenin de caldera hebben gezorgd voor de vorming van een nieuwe vulkanishe kegel die de passende naam Gunung Baru (Nieuwe Berg) mee kreeg.

De berg en bergen in de directe omgeving vormen samen het Rinjani Nationaal Park (Taman Nasional Gunung Rinjani - wat officieel 41.000 hectare groot is. Buiten dat ligt er nog een aangrenzend beschermd bosgebied dat zo'n 66.000 hectare groot is.

In 2008 stelde IndonesiŽ voor aan de UNESCO om de Rinjani vulkaan op te nemen als een van de geoparken. Als dit verzoek uiteindelijk door UNESCO wordt goedgekeurd, dan zou het een eerste in zijn soort zijn.

Geschiedenis

De oudste beschreven uitbarsting van de vulkaan was in 1847. Voor die tijd was dit een erg afgelegen gebied, vandaar dat er geen eerdere beschrijvingen zijn. In 1994 en 1995 is er ook wat activiteit geweest die resulteerde in de verdere groei van de vulkanische kegel Gunung Baru, die sindsdien een nieuwe naam heeft gekregen: Gunung Barujari (Vingerberg).

Op 27 april 2009 werd de Barujari vulkaan weer actief. De klimroutes naar de top van de berg werden gesloten. Op het hevigste moment van de uitbarsting bereikten aswolken een hoogte van 8 kilometer. Deze uitbarsting werd ingeschaald op een klasse 2 van de Volcanic Explosivity Index VEI. In september 2009 gingen de klimroutes weer open, maar de tocht in de krater zelf wordt nog altijd als onveilig gezien.

In februari 2010 werd een rookpluim van zo'n 100 meter hoogte gezien boven de krater. De activiteit van begin 2010 concentreerde zich rond de Barujari berg. Op 1 mei van dat jaar werd opnieuw een rookkolom gezien, maar nu met een geschatte hoogte van 1300 tot 1600 meter. De kleur van de wolk was donkerbruin en werd met kracht omhoog geblazen.

Op 5 mei 2010 werd een vermoeddelijke aswolk tot 5,5 kilometer hoog uitgestoten. Deze wolk dreef 150 kilometer naar het noordwersen. Volgens het Centrum voor Vulkanologie en Geologische Rampen stootte de vulkaan diverse malen een aswolk uit. Hierop werd de alarm-status van de vulkaan verhoogd naar twee, op een schaal van vier. Hierbij kwam ook de aanbeveling dat er het beste geen activiteiten zouden plaatsvinden in een straal van vier kilometer rond de Barujari vulkaan.

Recente activiteit

De Rinjani vulkaan barstte ook drie keer uit op 23 mei 2010. Deze activiteit duurde ook de 24e nog voort. Volgens het agentschap dat vulkanen observeert steeg een aswolk op met een hoogte van twee kilometer. Ook werden gewassen beschadigd. Lava stroomde het kratermeer in, waardoor de temperatuur van het water op liep van 21 naar 35 graden Celcius. Deze uitbarsting zorgde verder niet direct voor problemen voor dorpelingen.

Landschap

De lagere en middelhoge gedeelten van de berg zijn vrij zwaar bebosd. Boven de bomen zijn de hellingen echter kaal en ruw en bestaan ze uit kale vulkanische gesteenten. De gezichten op het kratermeer zijn prachtig vanaf de kraterrand, eveneens zo de zonsopkomst. Vanaf de hoogste top kun je Bali richting het westen en Sumbawa richting het oosten zien bovendien.

Flora en fauna

De lagere en middelhoge hellingen zijn zwaar bebost met tropische plantensoorten. Er is een opvallend aantal vijgenbomen terug te vinden. Casuarina bomen (naaldbomen) zijn wat hogerop te vinden en uiteindelijk veranderd het gebied in dat van hooglanden, met alpine vegetatie.

Lombok ligt direct ten oosten van de Wallace Lijn en enkele Australische vogelsoorten zijn hierdoor aanwezig. Hieronder zijn onder meer kakatoe's en groene papagaaien. Het vogelleven is niet echt eenvoudig te observeren vanwege de dichtheid van het woud.

De welbekende langstaart-makaken (de 'Bali tempel apen') komen hier in overvloed voor en houden zich op tot aan de kraterrand. Wellicht van meer interesse is een zeldzame soort apen die alleen in deze bosgebieden leeft. Ook is er groot wild te otndekken, hoewel ze vaker te horen zijn dan te zien.

Klimaat

De Rinjani kan het best beklommen worden in het droge seizoen tussen, grofweg tussen april en november. Het is uiteraard mogelijk de vulkaan tijdens het regenseizoen te beklimmen, maar bij flinke neerslag zal je beklimming geschrapt worden. Als je boven de 2.000 meter komt kan het erg koud worden. Op de top is het vaak maar net boven nul. Warme kleding is dan ook zeer zeker nodig.

Hoe er te komen

De meeste bezoekers komen via het dorp Senaru (op 600 meter) op de noordelijke kant van de vulkaan en dus dichter bij de toeristische gebieden als Senggigi. Andere mogelijke punten om binnen te komen zijn Sembalun Lawang (op 1150 meter) aan de oostelijke zijde, welke dichterbij de top is. Beide dorpen zijn via de noordelijke kustweg te bereiken.

Entree / vergunningen

Entree tot het park kost 150.000 rupiah per persoon. 13% is voor de beheerder van het nationaal park, 62% gaat naar het ecotourisme voor de Rinjani en 25% voor het beheer en onderhoud van de klimroutes. Binnen het park kun je je alleen via klimpaden verplaatsen. Je kunt desgewenst een drager inhuren voor het verplaatsen van je persoonlijke spullen.

Lokatie Rinjani

Laatste aanpassing 9 september 2011
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
56 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

85,150,870 pageviews Een website van indahnesia.com