Vulkanen in Indonesië


 Meer dan 150 vulkanen in de Indonesische archipel 

Startpagina

 Vulkanen in Indonesië

De geografie van Indonesië wordt gedomineerd door vulkanen die gevormd zijn door de subductie-zones tussen de Euraziatische en Indo-Australische plaat. Enkele van de vulkanen hier zijn bekend om hun uitbarstingen, denk hierbij aan de Krakatau en de uitbarsting in 1883. Het Toba-meer is een supervulkaan die ongeveer 74.000 jaar geleden uitgebarsten is en zorgde voor een vulkanische winter van zes jaar. De Tambora vulkaan zorgde voor de zwaarste uitbarsting in de moderne geschiedenis in 1815.


 Vulkanen in Indonesië

Meer dan 150 vulkanen in de Indonesische archipel

De vulkanen in IndonesiŽ maken deel uit van de zogenaamde Ring van Vuur. De vulkanen die op deze pagina vermeld staan, zijn verdeeld in zes geografische regio's, waarvan er vier toebehoren aan het systeem dat de Sunda Boog genoemd wordt. De overige groepen zijn de vulkanen rond Halmahera en de vulkanen van Sulawesi en de Sangihe eilanden. Deze laatste groep vormt een boog van vulkanen tezamen met de vulkanen in de Filipijnen.

De meest actieve vulkanen zijn de Kelut en Merapi op het eiland Java. Beide vulkanen zijn verantwoordelijk voor duizenden doden in de regio. Sinds het jaar 1000 is de Kelut vulkaan meer dan 30 keer uitgebarsten. De grootste uitbarsting was een 5 op de Vulkanische Explosiviteitsindex VEI, terwijl de Merapi meer dan 80 keer is uitgebarsten. De Internationale Associatie voor Vulkanologie en het Binnenste van de Aarde heeft de Merapi vulkaan benoemd als een zogenaamde 'Decade-vulkaan' in 1995 omdat er zo'n hoge vulkanische actititeit is.

Interactieve kaart met vulkanen

De website indonesiepagina.nl heeft een eigen interactieve kaart waarop de vulkanen in IndonesiŽ staan vermeld met hun meest recente status van activiteit. Er worden iedere dag aanpassingen gedaan aan deze informatie, voor zover dat nodig mocht zijn. Het is in ieder geval zo dat de meest recente informatie altijd voor handen is op deze website.

· Vulkanische activiteit

Grote uitbarstingen in IndonesiŽ

Op de pagina 'Grote uitbarstingen' in het menu aan de rechter kant staat een lijst met grote uitbarstingen in IndonesiŽ, op volgorde van datum van het begin van de uitbarsting. Alleen uitbarstingen met een VEI van drie of meer zijn vermeld op de pagina. Ook staat er een vermelding bij van het aantal slachtoffers en dergelijke.

Omschrijving

Er is geen eenduidige standaard definitie voor vulkanen. Een vulkaan kan beschreven worden als individuele uitlaten, vulkanische activiteit of vulkanische velden. Oude vulkanen kunnen reeds met erosie te maken hebben gehad, waardoor er nieuwe magmakamers zijn ontstaan die uiteindelijk zijn uitgegroeid tot een nieuwe vulkaan. Veel van de op dit moment actieve vulkanen staan als jonge kegels in het landschap, gebouwd op schachten of een centrale krater.

Enkele van de van de vulkanische kegels zijn gegroepeerd tot één naam, zoals dit het geval is voor het Tengger caldera complex. Er zijn echter wel afzonderlijke uitlaten die ook gewoon benoemd worden als zijnde onafhankelijk. De status van de vulkaan, slapend of actief, kan niet exact benoemd worden. Een indicatie van een vulkaan wordt onder meer afgeleid aan historische informatie, koolstofdatering en geothermische activiteit.

De primaire bron van de onderstaande lijst is afkomstig uit het boek "Vulkanen van de Wereld", samengesteld door vulkanologen Tom Simkin en Lee Siebert. De actieve vulkanen in de afgelopen 10.000 jaar (ook wel het Holoceen genoemd) staan hier vermeld. Simkin en Siebert hebben op hun beurt de informatie weer gebaseerd op uitgaven gedaan door de Internationale Associatie voor Vulkanologie en het Binnenste van de Aarde.

De lijst van Simkin en Siebert is de meest complete lijst vulkanen in IndonesiŽ, maar de accuratesse verschilt per vulkaan en per regio. Er wordt tevens informatie gebruikt van het Vulkanologisch Instituut van IndonesiŽ, een overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het monitoren van activiteit en geologische gevaren in IndonesiŽ. Verder wordt er nog gebruik gemaakt van enkele academische bronnen.

Laatste aanpassing 16 januari 2010
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
56 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

86,524,798 pageviews Een website van indahnesia.com