Meer dan 150 vulkanen in de Indonesische archipel
De vulkanen in Indonesië maken deel uit van de zogenaamde Ring van Vuur. De vulkanen die op deze pagina vermeld staan, zijn verdeeld in zes geografische regio's, waarvan er vier toebehoren aan het systeem dat de Sunda Boog genoemd wordt. De overige groepen zijn de vulkanen rond Halmahera en de vulkanen van Sulawesi en de Sangihe eilanden. Deze laatste groep vormt een boog van vulkanen tezamen met de vulkanen in de Filipijnen.
De meest actieve vulkanen zijn de Kelut en Merapi op het eiland Java. Beide vulkanen zijn verantwoordelijk voor duizenden doden in de regio. Sinds het jaar 1000 is de Kelut vulkaan meer dan 30 keer uitgebarsten. De grootste uitbarsting was een 5 op de Vulkanische Explosiviteitsindex VEI, terwijl de Merapi meer dan 80 keer is uitgebarsten. De Internationale Associatie voor Vulkanologie en het Binnenste van de Aarde heeft de Merapi vulkaan benoemd als een zogenaamde 'Decade-vulkaan' in 1995 omdat er zo'n hoge vulkanische actititeit is.
Interactieve kaart met vulkanen
De website indonesiepagina.nl heeft een eigen interactieve kaart waarop de vulkanen in Indonesië staan vermeld met hun meest recente status van activiteit. Er worden iedere dag aanpassingen gedaan aan deze informatie, voor zover dat nodig mocht zijn. Het is in ieder geval zo dat de meest recente informatie altijd voor handen is op deze website.
· Vulkanische activiteit
Grote uitbarstingen in Indonesië
Op de pagina 'Grote uitbarstingen' in het menu aan de rechter kant staat een lijst met grote uitbarstingen in Indonesië, op volgorde van datum van het begin van de uitbarsting. Alleen uitbarstingen met een VEI van drie of meer zijn vermeld op de pagina. Ook staat er een vermelding bij van het aantal slachtoffers en dergelijke.
Omschrijving
Er is geen eenduidige standaard definitie voor vulkanen. Een vulkaan kan beschreven worden als individuele uitlaten, vulkanische activiteit of vulkanische velden. Oude vulkanen kunnen reeds met erosie te maken hebben gehad, waardoor er nieuwe magmakamers zijn ontstaan die uiteindelijk zijn uitgegroeid tot een nieuwe vulkaan. Veel van de op dit moment actieve vulkanen staan als jonge kegels in het landschap, gebouwd op schachten of een centrale krater.
Enkele van de van de vulkanische kegels zijn gegroepeerd tot één naam, zoals dit het geval is voor het Tengger caldera complex. Er zijn echter wel afzonderlijke uitlaten die ook gewoon benoemd worden als zijnde onafhankelijk. De status van de vulkaan, slapend of actief, kan niet exact benoemd worden. Een indicatie van een vulkaan wordt onder meer afgeleid aan historische informatie, koolstofdatering en geothermische activiteit.
De primaire bron van de onderstaande lijst is afkomstig uit het boek "Vulkanen van de Wereld", samengesteld door vulkanologen Tom Simkin en Lee Siebert. De actieve vulkanen in de afgelopen 10.000 jaar (ook wel het Holoceen genoemd) staan hier vermeld. Simkin en Siebert hebben op hun beurt de informatie weer gebaseerd op uitgaven gedaan door de Internationale Associatie voor Vulkanologie en het Binnenste van de Aarde.
De lijst van Simkin en Siebert is de meest complete lijst vulkanen in Indonesië, maar de accuratesse verschilt per vulkaan en per regio. Er wordt tevens informatie gebruikt van het Vulkanologisch Instituut van Indonesië, een overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het monitoren van activiteit en geologische gevaren in Indonesië. Verder wordt er nog gebruik gemaakt van enkele academische bronnen.