Geld in Indonesië


 Bankbiljetten en munten in Indonesië 

Startpagina

 Geld in Indonesië

Bankbiljetten en munten in Indonesië

Indonesische bankbiljetten kennen een hoge graad van nieuwe uitgaven. Sinds de val van Soeharto in 1998 zijn de meeste denominaties reeds twee keer vervangen door een nieuwe uitgave. Sinds 2005 is de nieuwste serie - met heldere kleuren als het meest belangrijke kenmerk - compleet. Deze pagina geeft een samenvatting van wat voor geld je in je handen kunt verwachten als je in Indonesië bent. Ben je ervan bewust dat iedere kleur zijn eigen waarde heeft. Er is echter een truukje, de paarse 10.000 Rupiah en rode 100.000 Rupiah lijken vrijwel hetzelfde in het donker. Betaal met het juiste biljet aan de chauffeur van de bajaj of taxi!

Bankbiljetten op een rijtje
· Rp. 1.000 bankbiljet
· Rp. 1.000 munt (oud)
· Rp. 1.000 bankbiljet (oud)
· Rp. 1.000 munt (nieuw)
· Rp. 2.000 bankbiljet
· Rp. 5.000 bankbiljet (oud)
· Rp. 5.000 bankbiljet
· Rp. 10.000 bankbiljet (oud)
· Rp. 10.000 bankbiljet
· Rp. 10.000 bankbiljet (nieuw)
· Rp. 20.000 bankbiljet (oud)
· Rp. 20.000 bankbiljet
· Rp. 50.000 bankbiljet (oud)
· Rp. 50.000 bankbiljet
· Rp. 100.000 bankbiljet (oud)
· Rp. 100.000 bankbiljet


Kleurrijk en helder, de meest recente serie bankbiljetten uit Indonesië

De kleinste denominsaties (100, 200 en 500 Rupiah) zijn vaak in de vorm van lichtgewicht aluminium muntjes. Bankbiljetten van 100 en 500 Rupiah ontworpen in 1992 zijn geen wettig betaalmiddel meer en kunnen inmiddels alleen nog bij Bank Indonesia (de centrale bank) ingewisseld worden.

De nieuwste set muntjes in eenzelfde stijl is gemaakt van aluminium. De 25 en 50 Rupiah muntjes zijn al vrijwel uitgestorven daar de materiaalkosten de nominale waarde overstijgt. Als je betaald worden de meeste transacties afgerond tot op 100 Rupiah, soms zelfs 500 Rupiah, afhankelijk van waar je je aankopen hebt gedaan.


De meest recente set muntjes, gemaakt van aluminium.

Buiten de meest normale aluminium muntjes zul je mogelijkerwijs ook nog wel eens andere muntjes aantreffen. Hieronder staan muntjes die je nog kunt aantreffen als wettelijk betaalmiddel, hoewel ze vrijwel uitgestorven zijn inmiddels.


Oudere muntjes, nog steeds in gebruik, vormen een verwarrende mix van kleurtjes en denominaties.

Geld blijft in Indonesië voor een vrij lange tijd in roulatie. In de meeste landen zouden banken beschadigd geld uit roulatie nemen om ze zo te vervangen, maar het meeste geld in Indonesië komt simpelweg nooit bij een bank. Het blijft rond gaan tot het bruin en versleten is. Maar nog altijd zal men het geld gewoon accepteren als betaalmiddel. Dit versleten en vieze geld wordt vaak omschreven als 'pasar' money omdat je het vaak daar aantreft. Het is echter niet heel beleefd om iemand met hele vieze of versleten biljetten te betalen .. de ontvanger zou beledigd kunnen zijn. Degelijk geld kun je het beste kwijt bij betalingen op markten of de parkeerwachter.


Oud en vies geld gaat naar parkeerwachters en bedelaars.Laatste aanpassing 3 augustus 2010
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

84,485,973 pageviews Een website van indahnesia.com