Tabot festival in Bengkulu


 Een kleurrijk Islamitisch cultureel feest 

Startpagina

 Informatie over Sumatra

Sumatra, als het grootste eiland van Indonesië, was tot voor kort voor een flink deel tropisch regenwoud. Bevolkingsgroei en economische problemen hebben er echter toe geleid dat veel van dit oerbos inmiddels is gekapt en verworden tot woestenij daar het klimaat er hevig door ontregelt wordt. Maar het is niet allemaal kommer en kwel op dit eiland gelukkig.


 Tabot festival in Bengkulu

Een kleurrijk Islamitisch cultureel feest

Een bezoek aan de stad Bengkulu, provincie West Sumatra, is niet compleet zonder dat je het jaarlijks terugkerende Tabot festival hebt gezien. Dit festival wordt ieder jaar in de Islamitische maand Muharam gehouden, en schuift zodoende ieder jaar zo'n tien dagen naar voren in de 'normale' kalender.

Het festival zelf wordt gehouden ter herinnering aan een tragedie die Hasan Husein overkwam. Hasan Husein is een kleinkind van de Islamitische profeet Mohammed. De tragedie voltrok zich in de maand Muharam in het jaar 61 van de Islamitische kalender, toen Husein op reis was naar het huidige Irak. Hij werd in de buurt van Karbala aangevallen door troepen van Yazid en kwam om het leven.

De naam Tabot is een verbastering van het Arabische At-Taubat wat zoveel betekent als een miniatuur van het echte verhaal om Hasan Husein te herinneren. De traditie van het houden van het festival werd door Indiers uit Punjab al in het jaar 1336 naar Bengkulu gebracht. Maar ook de Britse Gurkha troepen brachten de traditie mee in 1685.

Er worden op het Tabot festival verscheidene evenementen organiseerd. Het festival wordt altijd gehouden op 1 tot en met 10 Muharam. Er wordt onder meer een processie gehouden waarbij zand wordt opgehaald in een traditionele ceremonie. Dit zand wordt dan uiteindelijk geplaatst bij de Grega, een soort mausoleum waar het lichaam van Husein ligt.

Ook worden er bezoeken gebracht aan verscheidene andere tempel-achtige bouwwerken en worden er onder meer miniaturen door de straten van Bengkulu gereden. De nagemaakte bouwwerken worden beoordeeld en uiteindelijk naar het 'strijdveld Karbala' gebracht, op zo'n drie kilometer afstand van de locatie van het festival zelf.

Met het afleveren van de tabot op het ceremoniele strijdveld van Karbala is het hoogtepunt van het festival bereikt. Vele duizenden mensen staan langs de kant van de weg om de processie van honderden tabot voorbij te zien trekken. Dit jaarlijks terugkerende festival is een hoogtepunt voor de bevolking en recentelijk ook steeds meer voor toeristen die speciaal voor dit festival naar Bengkulu komen.

De tabot zelf worden door groepen mensen als een optocht door de stad geleid. De tabot zelf zijn vervaardigd van onder meer bamboe en over het algemeen rijkelijk gedecoreerd in allerlei kleuren. In de avond worden de grote en de kleinere tabot tentoongesteld en verlicht met lampen in allerlei kleuren en maten. Ook wordt er muziek gemaakt in de processie.

Het Tabot festival biedt buiten de processies ook een aantal wedstrijden zoals een race met traditionele koetsen, het opvoeren van de tabot dans en diverse andere vormen van kunst en cultuur. Het zwaartepunt van het festival is rond Balai Raya Semarak Bengkulu, het woonhuis van de gouverneur, op het veld van de regionale politie van Bengkulu.

Lokatie Tabot festival in Bengkulu

Laatste aanpassing 14 mei 2011
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
1 foto in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde onderwerpen

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

87,259,046 pageviews Een website van indahnesia.com