Het Ranau Meer


 Een kratermeer op koele hoogte 

Startpagina

 Informatie over Sumatra

Sumatra, als het grootste eiland van Indonesië, was tot voor kort voor een flink deel tropisch regenwoud. Bevolkingsgroei en economische problemen hebben er echter toe geleid dat veel van dit oerbos inmiddels is gekapt en verworden tot woestenij daar het klimaat er hevig door ontregelt wordt. Maar het is niet allemaal kommer en kwel op dit eiland gelukkig.


 Het Ranau Meer

Een kratermeer op koele hoogte

Het Ranau Meer (Danau Ranau) ligt in het district Banding Agung, op zo'n 125 kilometer van Baturaja, de hoofdstad van het regentschap Oku. Ranau is een meer van ongeveer 8 bij 13 kilometer, gesitueerd in een caldera van een vulkaan. Het meer wordt omringd door heuvels en de Siminung vulkaan ligt in de achtergrond. Er is ook een warmwaterbron. De oostelijke rand van de caldera van de vulkaan bereikt hoogten tot 1.600 meter.

Voor de meeste mensen is het Ranau Meer de climax van hun bezoek aan de westelijke hooglanden van Zuid Sumatra. Het schitterende kratermeer ligt in de oude krater van de vulkaan en is op sommige plekken tot 300 meter diep. Het klimaat in deze hooglanden is opmerkelijk koel en de afgelegen afstand zorgt voor een rijke vegetatie, helder water en prachtige reizen naar de waterval, de warmwaterbron en het eiland in het meer. Hoewel het meer erg populair is bij inwoners in de regio is het nog niet verpest door het toerisme.

Banding Agung, aan de noordelijke kust, is het meest bekende landbouwgebied en visserijgemeenschap aan het meer en heeft enkele schone en goedkope onderkomens. De inwoners leven van het groeien van koffie, tabak en kruidnagel. Er wordt ook rijst verbouwd, alsmede sappige ananassen, bananen en advocado's. Deze producten worden lokaal erg goedkoop verkocht. Het meer zit vol vis, die gebakken worden in de kleine restaurantjes direct aan het meer.


Er is redelijk wat te doen in de buurt van het meer. Op slechts 15 minuten van Wisma Pursi loopt een paadje door de koffieplantages en rijstvelden direct naar de Subik waterval. Deze slaat kapot op de rotsen niet ver van het kratermeer zelf. Een andere korte reis die je kunt maken is met een gehuurde boot die je naar de warmwaterbron aan de voet van de Semingun vulkaan brengt. Tegenwoordig wordt het warme water van het meer gescheiden door een muur, maar het warme water kan behoorlijk heet zijn, dus pas op!

In de buurt van de warmwaterbron is een klein eilandje dat bekend is onder de naam Marisa. Een lokale legende verteld over een knappe jonge prinses, Putri Aisah, die twee geliefden had; Sipahit Lidah (Bittere Tong) en Simata Empat (Vier Ogen). Ze beloofde met diegene te trouwen die een brug over het hele meer kon bouwen in slechts een nacht tijd. Tijdens zonopkomst was Marisa eiland het enige stuk met een brug en werden beiden geweigerd.

Op het eiland zelf staan tegenwoordig palmbomen die wat schaduw bieden. Lekker om van de rust te genieten of een slaapje te doen. De meer avontuurlijke mensen onder ons kunnen een klimtocht maken naar de top van de Seminung vulkaan, te zien vanaf het eiland. Er is elders in de buurt ook een centrum waar olifanten afgericht worden. Deze kunnen gehuurd worden voor een jungle 'safari'.

Het Ranau meer is verder ook bekend vanwege zijn grote vissen. Je kunt deze bij lokale vissers kopen en ook direct laten bereiden. Je kunt hier dan lekker van genieten met een uitzicht over het meer waarin ze gevangen zijn, lekker met een glas hete thee. Ook is er een waterbron op het eiland Marisa zelf.

Vanaf het vliegveld van Palembang, Sultan Mahmud Badaruddin II, is het mogelijk om een auto te huren om naar het Ranau meer te reizen. Je kunt ook gebruik maken van het openbaar vervoer als een bus of minibusje. Je rijdt dan tot Baturaja. Houd er rekening mee dat openbaar vervoer schaars kan zijn als er geen markt in de buurt is.

Je kunt het meer zelf bevaren door een motorboot te huren, deze zijn lokaal bekend onder de naam ketek. Vanaf 100.000 Rupiah (8 euro) kun je al een boot huren. Een ritje rond het hele meer is natuurlijk duurder, maar de prijs hiervoor kun je het beste op voorhand afspreken om verwarring later te voorkomen. Om de waterval te zien kun je het beste over land reizen.

Lokatie Het Ranau Meer

Laatste aanpassing 29 mei 2011
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
1 foto in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde onderwerpen

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

87,260,889 pageviews Een website van indahnesia.com