Pekanbaru


 Een stad die bestaat van olie-opbrengsten 

Startpagina

 Informatie over Sumatra

Sumatra, als het grootste eiland van Indonesië, was tot voor kort voor een flink deel tropisch regenwoud. Bevolkingsgroei en economische problemen hebben er echter toe geleid dat veel van dit oerbos inmiddels is gekapt en verworden tot woestenij daar het klimaat er hevig door ontregelt wordt. Maar het is niet allemaal kommer en kwel op dit eiland gelukkig.


 Pekanbaru

Een stad die bestaat van olie-opbrengsten

Pekanbaru (ook Pekan Baru of Pakanbaru) is een stadsgemeente in - en tevens de hoofdstad van - de provincie Riau op het eiland Sumatra, IndonesiŽ. De stad heeft een oppervlakte van ongeveer 632 km≤.

Pekanbaru is ontstaan uit een klein dorpje met de naam Payung Sekaki aan de oever van de Siakrivier. De stichters van het dorpje waren van de etnische groep Senapalan, zodat het dorpje ook bekend stond als Kampung Senapelan.

Ten tijde van de heerschappij van de vierde Sultan van Siak, Sultan Abdul Jalil Alamuddin Syah, werd Senapalan het centrum van het koninkrijk Siak. Na zijn dood zette zijn zoon, Sultan Muhammad Ali Abdul Jalil Muazzam Syah, het werk van zijn vader voort en realiseerde de plannen van zijn vader Pekanbaru tot een handelscentrum te maken door in 1784 een nieuwe markt te creŽren, aan de overkant van de rivier. Daardoor werd de naam Senapelan langzaam vervangen door een nieuwe naam: Pekan Baru, ofwel "Nieuwe Markt".

De naam is ook bekend vanwege de aanleg van een 220 km lange spoorweg, de Pakanbaroe-spoorweg in de Tweede Wereldoorlog naar de andere kant van het eiland; waarbij de Japanners Nederlandse en Indonesische dwangarbeiders uiterst wreed behandelden en 4000 IndonesiŽrs en 2500 Mederlanders stierven van honger en ontberingen. In 1959 werd Pekanbaru de hoofdstad van de provincie Riau, daarvoor was Tanjung Pinang de provinciale hoofdstad.

In dit gebied zijn ruim zeventig jaar geleden rijke oliebronnen aangeboord, die de stad grote welvaart hebben gebracht. Dit is zichtbaar doordat extra infra (bruggen en brede wegen) en aanvullende voorzieningen zoals voetbalstadions, zwembaden etc. zijn aangebracht. Daarnaast is de stad schoon en bevat veel groen.

Pekanbaru grenst in het noorden, zuiden en westen aan het regentschap Kampar, in het noorden en oosten aan het regentschap Siak en in het oosten aan het regentschap Pelalawan, allen in de provincie Riau.

Lokatie Pekanbaru

Dit artikel is beschikbaar onder de GNU Free Documentation License.
Laatste aanpassing 26 februari 2010
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
1 foto in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde onderwerpen

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

87,259,313 pageviews Een website van indahnesia.com