Minangkabau


 Wilde natuur en oorspronkelijke bevolking 

Startpagina

 Informatie over Sumatra

Sumatra, als het grootste eiland van Indonesië, was tot voor kort voor een flink deel tropisch regenwoud. Bevolkingsgroei en economische problemen hebben er echter toe geleid dat veel van dit oerbos inmiddels is gekapt en verworden tot woestenij daar het klimaat er hevig door ontregelt wordt. Maar het is niet allemaal kommer en kwel op dit eiland gelukkig.


 Minangkabau

Wilde natuur en oorspronkelijke bevolking

Volgens de overlevering is de naam ontstaan uit het volgende: De zelfstandigheid van het rijk werd ooit bedreigd door het machtige Javaanse rijk Majapahit. Om niet te hoeven overgaan tot een zinloze strijd en onnodig bloedvergieten te voorkomen werd overeengekomen dat men de uitslag van een duel tussen twee karbouwen als uitgangspunt zou nemen.

De Javanen zetten een enorme buffel in, de Sumatranen kwamen met een klein kalf, dat nog melk dronk. Ze hadden het beestje een aantal dagen honger laten lijden, en vlijmscherpe metalen hoorns op haar kop gezet. In het strijdperk zocht het hongerige kalfje onmiddellijk naar melk en opende daarbij de buik van de Javaanse karbouw. De vorst van Majapahit aanvaardde de uitslag en vertrok. Vandaar 'Minang (menang = winnen) kabau' (kerbau = karbouw).

De streek is landschappelijk een van de fraaiste gebieden van Indonesië, met veel rotsmassieven, groen, snelstromende rivieren en watervallen, heuvels, dalen, ravijnen en bergketens. De huizenbouw doet een beetje denken aan die van de Batak, ook gebouwd op palen, met puntige zadelvormige daken, die hier gestileerd hoorns weergeven ('n verwijzing naar de overlevering?). In feite zijn ze nòg fraaier dan de Batakhuizen, verfijnder, kleurrijker. Ook hier is het echter zéér jammer dat de palmbladeren rigoureus worden vervangen door golfplaten.

De Minangkabau-maatschappij is matriarchaal. Eigendom is overerfelijk in de vrouwelijke lijn. Bij een eventueel huwelijk blijft de vrouw in haar huis wonen, de man komt nièt inwonen! Er wordt mogelijk een vleugel aan het huis bijgebouwd, voor de nakomelingen van de moeder. Dat is goed te herkennen aan huizen die eertijds twee "hoorns" hadden, en later vier of zelfs zes.

De vader heeft niets over zijn kinderen te zeggen. De belangrijkste man in het leven van een kind is de oudste broer van de moeder. Erfgoederen en rijstvelden worden volgens de adat verdeeld over de vrouwelijke familieleden. De buffelhoorns zijn ook terug te vinden in de hoofddoeken van de Minangkabause vrouwen.

Laatste aanpassing 24 september 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
1 foto in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde onderwerpen

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

87,258,865 pageviews Een website van indahnesia.com