Nationaal Park Gunung Leuser


 Met Bukit Lawang als toeristisch centrum 

Startpagina

 Informatie over Sumatra

Sumatra, als het grootste eiland van Indonesië, was tot voor kort voor een flink deel tropisch regenwoud. Bevolkingsgroei en economische problemen hebben er echter toe geleid dat veel van dit oerbos inmiddels is gekapt en verworden tot woestenij daar het klimaat er hevig door ontregelt wordt. Maar het is niet allemaal kommer en kwel op dit eiland gelukkig.


 Nationaal Park Gunung Leuser

Met Bukit Lawang als toeristisch centrum

Nationaal Park Gunung Leuser is een groot nationaal park dat zo'n 950.000 hectare in Noord Sumatra beslaat. Het ligt op de grens tussen de provincies Noord Sumatra en Aceh. Het park is genoemd naar een van de hoogste bergen in het gebied, de 3.381 meter hoge Leuser (Gunung Leuser). De hoogste berg is Puncak Tak Punya Nama ('De berg zonder naam').

Geschiedenis

Bukit Lawang betekent letterlijk ďdeur naar de heuvelsĒ. Bukit Lawang is een klein dorp op zo'n 90 kilometer ten noordwesten van de stad Medan, de hoofdstad van Noord Sumatra. Bukit Lawang is voornamelijk bekend vanwege het feit dat het een van de weinige plaatsen in de wereld is waar men Orangoetans in het wild kan zien. Bukit Lawang ligt aan de oostkant van Nationaal Park Gunung Leuser.

In 1973 zette een Zwitserse organisatie een centrum voor rehabilitatie van orangoetans op in Bukit Lawang. Het doel van het centrum was om uiteindelijk de orangoetans weer vrij te laten. De medewerkers van het centrum leren de dieren alle noodzakelijke kennis om te kunnen overleven in het wild. Na een intensieve periode in quarantaine en kennismaking met hun eigenlijke natuurlijk omgeving worden ze uitgezet in een semi-wilde populatie. Alle dieren worden blijvend in de gaten gehouden en worden eventueel bijgevoed tot het moment dat ze geheel zelfvoorzienend zijn.

In de eerste jaren nadat het centrum was opgezet vonden steeds meer toeristen hun weg naar Bukit Lawang en werd het uiteindelijk een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Sumatra. Op 2 november 2003 werd Bukit Lawang getroffen door een plotselinge overstroming. Getuigen spraken van een soort vloedgolf van wel 20 meter hoog die uit de heuvels naar beneden kwam en het hele dorp wegvaagde.

De ramp, die veroorzaakt werd door illegale houtkap, vernietigde onderkomens voor toeristen en had een vernietigende impact op de toeristische industrie. Zo'n 400 huizen, drie moskeeen, acht bruggen, 280 winkeltjes en restaurantjes en 35 gastenverblijven werden weggevaagd in de overstroming en 239 mensen verloren hun leven. Na zo'n acht maanden herbouwen werd Bukit Lawang in juli 2004 weer heropend.

Voor veel dorpelingen duurde het lang om het verlies van familie, vrienden en hun omgeving te verwerken. Ze raakten ineens werkloos en dakloos bovendien. De lange weg naar herstel duurde nog langer vanwege de weinige steun die men ontving vanuit de overheid. De mensen in Bukit Lawang zijn echter overlevers en het nieuwe dorp heeft inmiddels weer een aardig aangezicht gekregen.

Voornamelijk de jongere generatie hoopt dat de herbouw van het dorp zal leiden tot een betere toekomst. Ze zijn zich er goed van bewust dat bescherming van het kwetsbare ecosysteem van levensbelang is. Ze kunnen hierbij alle steun die ze krijgen dan ok gebruiken en verkrijgen hun inkomen uit toerisme. Hierdoor kunnen ze zich richten op een betere toekomst voor Bukit Lawang. Dus wwat let je, lees deze pagina eerst uit, pak je koffers in en ga op weg naar de jungle!

Flora and fauna

Het zien van orangoetans en een haast magische ervaring. Je kunt ze hier vaak van dichtbij bekijken in het rehabilitatie-centrum en op het voedplatform tijdens de voederrondes in de morgen en namiddag. De beste manier om de dieren te bekijken echter is in het regenwoud waar de half wilde en wilde dieren zich bevinden. Wilde orangoetans kunnen moeilijk te vinden zijn, tenzij je diep het regenwoud in gaat.

Er zijn ook witte en zwarte gibbons die een onvoorstelbaar geluid maken als ze naar elkaar roepen. Als je geluk hebt kun je ook toekans, grote slangen en grote hagedissen zien. Er bestaat zelfs een kleine kans dat je een Sumatraanse tijger of Neushoorn ziet. Hiervan zijn er echter nog maar een paar over, dus die kans is extreem klein.

Tijdens het regenseizoen, van oktober tot maart, kun je iedere dag wel regen verwachten, voornamelijk in de namiddag en vroege avond. De intensiteit varieert, maar er zal altijd wel regen vallen. Het klimaat is altijd vochtig, dus neem altijd meer dan voldoende drinkwater mee als je op pad gaat.

Hoe er te komen?

Een enkele reis met de bus zonder airconditioning vanuit de Pinang Baris bus terminal in Medan tot Bukit Lawang kost 10.000 Rupiah per persoon (oktober 2008). Er zou ieder half uur een bus moeten vertrekken, maar het is niet ongewoon dat bussen opgevuld worden en dan pas vertrekken. Als je weer naar Medan wil kun je gebruik maken van minibusjes (12.000 Rupiah per persoon, oktober 2008) of een grote bus (10.000 Rupiah per persoon, al kunnen ze meer vragen). De bussen vertrekken vanaf de busterminal in Bukit Lawang.
Er zijn veel chauffeurs die hun diensten aanbieden in de veerboothaven Belawan. Op deze manier kun je rechtstreeks naar Bukit Lawang, maar onderhandel wel goed over de prijs. Je zult zeker een keer van busje moeten wisselen (in Medan). De prijzen liggen tussen de 60.000 en 70.000 voor de rit tot aan Bukit Lawang. De extra kosten moeten wel opwegen tegen het nadeel om door Medan te moeten, het busstation te vinden en vervolgens onderkomen te vinden in Bukit Lawang. De chauffeur zal je over het algemeen een hostel van familie of kennissen aanbevelen.

Een andere optie is zelf een huurauto te gebruiken. Dit kan eenvoudig met een internationaal rijbewijs en kost rond de 350.000 Rupiah per dag (juli 2008). De weg naat Bukit Lawang varieert van een degelijke tweebaansweg tot een erg slechte smalle weg met overal gaten. Je zou het beste eerst eens in een bus kunnen stappen om te aan te passen naar de manier van rijden op het eiland. De rit duurt ongeveer 3,5 uur en je kan je auto bij het hotel parkeren voor ongeveer 10.000 Rupiah per dag. Yoga Car Rentals is de grootste verhuurder in Medan en omstreken.

Hoe binnen te komen?

Toegang tot het Nationaal Park Gunung Leuser is 20.000 Rupiah per person die in Bukit Lawang of bij de voederplek voor orangoetans voldaan moet worden. De vergunning zou je toegang moeten geven tot alle mogelijke tours en wandelingen. Controleer dit voor de zekerheid bij je gids. Bukit Lawang is een klein dorp waar je eenvoudig te voet rond kunt lopen. Je bent binnen een half uur aan de andere kant. Er zijn drie bruggen die je naar de resorts aan de overkant van de rivier brengen.

Wat mag je niet missen?

Als je in Bukit Lawang bent moet je zeker een wandeling in het tropisch regenwoud maken. Het zien van de orangoetans is een van de prachtigste ervaringen in je leven. Hoewel er geen garantie is dat je ook daadwerkelijk een orangoetan ziet, doe je er goed aan de adviezen van de gidsen te volgen om je kansen hierop te vergroten.

Het is niet toegestaan om alleen het regenwoud in te gaan. Er zijn bovendien voldoende goede en betrouwbare gidsen voor handen. Je kunt ze eerst leren kennen door een praatje te maken en je goed voor te bereiden voor je avontuur. De gidsen moeten een vergunning hebben, dus vraag hier naar als je enige twijfel hebt. Een vastgestelde prijs voor een wandeling door het regenwoud is 25 euro per dag. Normaal wordt er dan voor maaltijden en andere benodigdheden gezorgd. Vraag dit na om hier zeker van te zijn.

Als je een meerdaagse tour wil maken, zorg er dan voor dat je gezond en fit bent. De vochtigheid en het heuvelachtige terrein zorgen ervoor dat een dergelijke tocht niet eenvoudig is. De belonging aan het einde van je tocht komt als je in de namiddag over de rivier kunt peddelen, terug naar het dorp.

Iedereen die van plan is een wandeling in de regenwouden te maken of slechts naar het voederplatform gaat om geen direct contact met de orangoetans te hebben. Als je te dicht bij komt, vergroot dit namelijk de kans op het overbrengen van ziekten en virussen, waardoor de orangoetans een kleinere kans hebben om in het wild te overleven.

Een ander vermaak dat populair is door middel van een grote binnenband op de rivier rond te dobberen. Je kunt de banden huren op verschillende plekken in het dorp voor ongeveer 10.000 Rupiah per band. Ben voorzichtig op het water omdat de stromingen sterk kunnen zijn.

Je kunt ook een bezoekje brengen aan een grot met vleermuizen, een wandeling maken door de rijsvelden en rubberplantages, of een sociaal project bezoeken. Op vrijdag is er een markt maar je kunt uiteraard ook gewoon genieten van de aangename atmosfeer die hier hangt. Wat je ook doet, denk eraan gewoon lekker te genieten!

In het laagseizoen zijn er niet al te veel winkeltjes open tijdens weekdagen. In het weekeinde maak je meer kans om te slagen voor souvenirs. Er is ook een winkeltje dat kleine souvenirs van bamboe verkoopt. Verder zijn er een aantal winkeltjes die houtsnijwerk verkopen en er zit bovendien een batik-winkeltje in het dorp.

Lokatie Nationaal Park Gunung Leuser

Laatste aanpassing 8 maart 2010
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
1 foto in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde onderwerpen

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

87,260,489 pageviews Een website van indahnesia.com