Fort Marlborough in Bengkulu


 Europese vergane glorie als aandenken in Bengkulu 

Startpagina

 Informatie over Sumatra

Sumatra, als het grootste eiland van Indonesië, was tot voor kort voor een flink deel tropisch regenwoud. Bevolkingsgroei en economische problemen hebben er echter toe geleid dat veel van dit oerbos inmiddels is gekapt en verworden tot woestenij daar het klimaat er hevig door ontregelt wordt. Maar het is niet allemaal kommer en kwel op dit eiland gelukkig.


 Fort Marlborough in Bengkulu

Europese vergane glorie als aandenken in Bengkulu

Aan de oostelijke kant van Jalan Jend. A. Yani ligt Fort Marlborough. Het fort werd tussen 1713 en 1719 door de Engelsen gebouwd en werd tussen 1977 en 1984 compleet gerenoveerd. Het gebouw is rechthoekig van vorm en meet 210 bij 170 meters. Alle vier de hoeken hebben bastions.

Fort Marlborough werd gebouwd om het eerdere Fort York te vervangen. Hoe mooi het nieuwe fort ook was, beide keren dat het werd aangevallen viel het ook in vijandelijke handen. Dit gebeurde voor het eerst in 1719 tijdens een lokale opstand en voor een tweede keer in 1760 toen een Franse vloot langs kwam. Om de buitenste muur ligt een droge sleuf, deze zou niet alleen aangelegd zijn om aanvallen te voorkomen maar ook om te voorkomen dat de wachten naar de kampung gingen om palmwijn te kopen.

Na 1825 werd Fort Marlborough gebruikt door de Nederlanders tot de Japanse invasie in 1942. Na de capitulatie van Japan maakte de politiemacht van het nieuwe Republik Indonesia een tijdlang gebruik van het gebouw. Hierna namen de Nederlanders het gebouw weer in om de revolutie te onderdrukken, maar in 1950 werd het weer overgedragen aan de politie die het uiteindelijk tot in de 80-er jaren van de vorige eeuw gebruikte. Nu is het een museum.

De hoofdingang van het fort kijkt uit over het zuiden en is beschermd door een dubbele muur. Als je binnenkomt zie je grafstenen van Britse officiers, waaronder ook Thomas Parr. De noordelijke ingang alsmede de zuidelijke konden bereikt worden door kleine houten bruggen. Een kleine deur aan de oostelijke zijde bracht je direct naar het verblijf van de Indiase soldaten. De 'achtermuur' is nooit gebouwd, hier ligt een aarden wal.

De grote houten schuttingen van het fort verschaffen toegang tot het binnenste plein. Aan een kant staat de gevangenis waar Soekarno tijdens zijn eerste dagen in ballingschap verbleef in 1938. Aan de andere kant is een museum. Binnen de fortificatie waren geen gebouwen: onderkomens voor soldaten, keukens, kantoren en dergelijke zijn allemaal in de muren zelf gebouwd. Enkele van deze ruimten worden nu gebruikt om informatie te geven over de historie van het fort en het weergeven van enkele objecten die gevonden worden tijdens de laatste renovatie. Enkele muurschilderingen zijn te vinden op de muren van de voormalige cellen.

De omgeving van het fort is enigszins sober, vooral in de nachtelijke uren wanneer de teleurgestelde geest van Raffles rond het fort waard, uitkijkend over de zee wachtend op het schip de Fame, dat hem en zijn zieke vrouw uit Bengkulu zou komen ophalen. Een eerder Britse gebouw is vrijwel geheel vergaan gedurende de tijd. Tweehonderd meter naar het noorden is een uitkijkpunt, Tapak Paderi, met mooie zonsondergangen over zee. Het open plein aan het zuidoosten van het fort dateert uit de tijd dat de Britten het fort bouwden.

Lokatie Fort Marlborough in Bengkulu

Laatste aanpassing 25 oktober 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
1 foto in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde onderwerpen

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

87,260,632 pageviews Een website van indahnesia.com