De Batak


 Inwoners met een animistische inslag 

Startpagina

 Informatie over Sumatra

Sumatra, als het grootste eiland van Indonesië, was tot voor kort voor een flink deel tropisch regenwoud. Bevolkingsgroei en economische problemen hebben er echter toe geleid dat veel van dit oerbos inmiddels is gekapt en verworden tot woestenij daar het klimaat er hevig door ontregelt wordt. Maar het is niet allemaal kommer en kwel op dit eiland gelukkig.


 De Batak

Inwoners met een animistische inslag

Hoe meer we richting Tobameer opschieten, hoe meer we ons bevinden in het gebied van de Bataks. De eerste die we tegenkomen zijn de zogenaamde Karo-Batak, die nog het meest hun oude (soms animistische) gewoonten hebben aangehouden.

Een goed - en in onze ogen wellicht macaber - voorbeeld is wel, de gewoonte een te jong gestorven meisje een banaan in de schede te stoppen en een dito jongen een verwarmde bamboekoker om zijn penis te leggen, ter voorkoming van frustraties, waarmee de mededorpelingen door toedoen van de geesten van de jonggestorvenen anders geconfronteerd zouden kunnen worden.

De Batak zijn overwegend protestant. Ze vormen met ruim 1 miljoen gelovigen de grootste protestantse gemeenschap van heel Azië. Pematang Siantar heeft een eigen universiteit. De Batak zijn altijd erg geïsoleerd geweest. Pas in 1851 lukte het de taalgeleerde Van der Tuuk toegang te krijgen tot de Bataklanden namens het Nederlands Bijbelgenootschap. Zijn taak was inderdaad ontsluiting van dit gebied, maar het ironische van het geval is wel het feit dat Van der Tuuk absoluut niets moest hebben van welk geloof dan ook.

Maar in zijn taak is hij wonderwel geslaagd. Hij wist het vertrouwen van de Batak te winnen en als eerste Europeaan mocht hij het Tobameer, dat voor de Batak heilig was, aanschouwen. Hij leefde zes jaar lang in hun midden, en dat was niet zonder risico, want nog in 1834 waren 2 Amerikaanse zendelingen door Toba-Bataks om het leven gebracht.

Batak hadden het imago gevaarlijk te zijn. Daarom werden ze met rust gelaten. Dat heeft er dan ook toe geleid dat Batak heel gemakkelijk hun eigen identiteit hebben kunnen bewaren. Van 1878 tot 1907 voerde het Nederlandse gouvernement een oorlog met de Batak met als enig doel ze te onderwerpen. In die strijd heeft Singa Mangaradja (lett.: Leeuwenvorst) zich bijzonder onderscheiden. Hij is voor zijn zaak in de strijd gestorven.
Als reactie op deze oorlog zijn vooral de Karo-Batak, die deze strijd in verband brachten met een geforceerde poging tot kerstening, "en masse" er niet ertoe overgegaan zich te laten bekeren. Ze verblijven voornamelijk ten noorden van het Tobameer. De Toba-Batak en de Pakpak-Batak hebben dat verband niet gelegd. De overige, zuidelijker woonachtige Batak (Simalungan-, Mandailing- en Angola-Batak) zijn grotendeels overgegaan tot de Islam.

In het Tobameer ligt het eiland Samosir, dat bijna grenst aan het vasteland. Het Tobameer is het grootste meer in Zuidoost-Azië, en een van de diepste en hoogstgelegen meren ter wereld (800 km2 oppervlakte, 900 meter boven de zeespiegel, 80 km lang, maximaal 450 meter diep). Nu nog wordt gezegd (niet te verifiëren dus) dat op het eiland Samosir kannibalisme voorkomt. De grootste gerechtelijke straf die men kan bedenken is vernedering in de vorm van het moeten afstaan van ledematen, die dan door anderen worden opgegeten, of hélemaal genuttigd worden en daartoe ter dood gebracht.

Op het eiland vinden ook de Sigale-gale poppenspelen plaats, om te voorkomen dat de dode gaat spoken in het dorp. Een houten pop ter grootte van een mens wordt gemanipuleerd; hij kan zijn hoofd, ogen, armen en handen bewegen, en danst op de maat van de muziek met de dorpelingen mee. Opvallendste eigenaardigheid is dat de pop kan huilen!

Opvallend is ook de architectuur van de huizen. Op een raamwerk van palen bevindt zich het eigenlijke huis. Er onder leven de huisdieren, die moeten leven van het afval, dat door een gat in de vloer naar beneden wordt gegooid. Karakteristiek zijn de puntige zadelvormige daken, helaas de laatste tijd maar al te vaak van golfplaat samengesteld, in plaats van het palmriet waarvan het dak vroeger werd gemaakt. De huizen zijn gebouwd zonder dat er gebruik is gemaakt van spijkers. Ze zijn rijk versierd met mozaïeken en houtsnijwerk; de gebruikte kleuren zijn uitsluitend wit, rood en zwart.

Danau Singkarak
Danau Singkarak


Laatste aanpassing 24 september 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
1 foto in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde onderwerpen

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

87,260,142 pageviews Een website van indahnesia.com