Rantepao, Tana Toraja


 Het land van de duizend bergen 

Startpagina

 Informatie over Sulawesi

Het vreemd gevormde eiland tussen het logge Kalimantan en de Molukse archipel wordt steeds belangrijker voor het toerisme, maar heeft nog lang niet de status van massa-toerisme bereikt en zal dit gelukkig wellicht ook nooit behalen. De natuurlijke schoonheid van grote delen van het eiland zijn oogverblindend, zowel boven als onder water.


 Rantepao, Tana Toraja

Het land van de duizend bergen

Circa 3.000 jaar geleden vestigden zich de Toraja (Proto-Maleiers) op de kusten van Sulawesi. Het was toen een volk van zeevaarders. Later werden zij door Deutero-Maleiers verdrongen naar het binnenland, waar ze zich specialiseerden in de landbouw.

Traditionele Toraja huizen
Traditionele Toraja huizen

Ze behielden hun animistische cultuur. De ca. 500.000 Toraja zijn voor 45% christen (35% protestant, 10% katholiek). Vrijwel het gehele restant is nog overtuigd animist, het enige wat ze hebben afgeschaft is het koppensnellen.

Ook bij de Toraja zijn man en vrouw vrijwel gelijk. De dorpsgemeenschap is streng hiërarchisch, en er is een soort kastenstelsel (hindoeïstische invloed?). Het leven en allerlei regels daaromtrent zijn sterk geënt op de voorouders (dewata). Boze geesten moeten worden tevreden gesteld met talloze varkens- en kippenoffers.

Buffels, doorgaans gereserveerd voor dodenceremonies, zijn voor de oppergod. De geofferde dieren moeten de dode vergezellen op zijn/haar weg naar het zuiden, waar hij/zij een soort reïncarnatie ondergaat (andermaal een hindoeïstisch element?). Wanneer er nog geen ceremonieel afscheid van de dode is genomen, of wanneer het ceremonieel niet volgens de adat heeft plaatsgevonden, dwaalt de ziel rond en kan gevaarlijk worden voor zijn dorpsgenoten.

In die tijd wordt hij/zij als "niet dood" beschouwd; er wordt tegen "hem/haar" gesproken, hij/zij wordt in het gesprek betrokken, hij/zij wordt verzorgd en krijgt als ieder ander gewoon te eten. Hoe meer dieren er worden geofferd, hoe beter het voor de dode is; hij kan zelfs de status van beschermer voor het dorp en de dorpelingen verwerven.

Wanneer men bedenkt dat geofferde - al dan niet witte, hoewel die wel zeer geprefereerd worden, maar dan ook vele malen duurder zijn - buffels per stuk een tegenwaarde vertegenwoordigen van tienduizenden euro's, is het niet moeilijk te begrijpen dat deze dodenfeesten de nabestaanden aan de rand van de afgrond kunnen brengen.

Enkele dagen na de plechtigheden wordt de dode "bijgezet". Een rijke of een edele krijgt een "tau-tau", een houten figuur waarvan men veronderstelt dat hij over de gelaatstrekken van de overledene beschikt. De tau-tau dienen als verblijfplaats van de ziel. De dode wordt geplaatst in grotten en rotswanden, daarna wordt de grot afgesloten met een soort deur, die rijk versierd is, en de ladders om de grot te bereiken worden verwijderd. De tau-tau worden op een soort overdekt balkon geplaatst, vlakbij de grot.

Ook de Toraja hebben typische huizen, gebouwd op palen, met een aparte dakconstructie. De vorm daarvan doet denken aan een schip. Waarschijnlijk is dit een overblijfsel uit de tijd dat de Toraja nog zeevaarders waren. De huizen zijn - net als bij de Batak en de Minangkabau - versierd met rijk en kleurrijk houtsnijwerk. Uit de wijze waarop de huizen zijn versierd kan men de status van de bewoners afleiden. Weinig versiering - geen status; veel versiering en buffelhoorns op de steunbalken (hoe meer hoe beter) - hoge status.
Rond Rantepao liggen tientallen Toraja-dorpen, waar dergelijke graven zijn terug te vinden, en waar deze typische ceremonies ook worden gehouden. Een van die plaatsen, Sa'dan, is ook bekend om de schitterende weefkunst. Ketu-Kesu is bekend om diens kunstnijverheid.

Wanneer men de streek wil bezoeken en daarbij niet het risico wil lopen alleen daar te komen waar de meeste toeristen ook komen, en men na een half uurtje al vriendelijk edoch dringend wordt verzocht weer plaats te nemen in de bus door een ijverig op het horloge kijkende gids, huur dan in Rantepao al een gids, en niet ter plaatse!

Laatste aanpassing 24 september 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

84,486,054 pageviews Een website van indahnesia.com