Merapi wordt actief


 Weersinvloeden van vulkaanuitbarstingen 

Startpagina

 Merapi wordt actief

Weersinvloeden van vulkaanuitbarstingen

Vulkaanuitbarstingen kunnen grote gevolgen hebben voor het weer en zelfs voor het klimaat, omdat ze grote hoeveelheden fijn stof en gassen tot op zeer grote hoogte in de atmosfeer kunnen brengen. Dergelijke as- en stofwolken kunnen jarenlang blijven bestaan en gedurende die periode van invloed zijn op het weer en het klimaat in de hele wereld.

Eind augustus 1883 barstte in Straat Sunda de Krakatau, een vulkanisch eiland tussen Sumatra en Java, open en die eruptie (uitbarsting), die twee dagen duurde, kende zijn weerga niet. Behalve de tsunami's die ontstonden en aan ruim 36.000 mensen het leven kostten, werden door de uitbarsting grote hoeveelheden gas, as en fijn stof tot op zeer grote hoogte in de atmosfeer, zelfs tot in de stratosfeer, gestoten. Het zonlicht werd er lange tijd door getemperd, waardoor de intensiteit van het zonlicht tijdelijk afnam en de gemiddelde wereldtemperatuur iets daalde (0,4 graden). Geruime tijd waren er als gevolg van de stofwolken prachtige bloedrode zonsondergangen, ook wel 'vulkanische schemeringen', te zien.

Ook toen in 1991 de vulkaan Pinatubo op de Filippijnen tot uitbarsting kwam, steeg het vulkaanstof tot zeer grote hoogten en bereikte het zelfs de atmosfeer boven Europa. Het vulkanisch materiaal was ook ons land te zien aan de eerder genoemde vulkanische schemeringen.

Zes jaar geleden, op 26 februari 2000, barstte de Hekla, de belangrijkste vulkaan op IJsland uit, waardoor een machtige rookkolom tot op een hoogte van 15 kilometer opsteeg. Het fijne as werd op grote hoogte door de wind ver zuidwaarts geblazen, waardoor zelfs de landen rond de Middellandse Zee opmerkelijk rode schemeringkleuren hadden. Er waren zelfs dagen dat de zon omringd was door een meestal wazige roodbruine ring, veroorzaakt door de kleine asdeeltjes van de vulkaanuitbarsting op IJsland. Deze 'Ring van Bishop', zoals hij heet, is genoemd naar de ontdekker Bishop die dat verschijnsel beschreef na de uitbarsting van de Krakatau.

Wij wachten af of de huidige vulkanische werking van de Merapi op Java ook gevolgen heeft op weer en klimaat.

Informatie over vulkanen en geologie
? Aarde in beweging, deel 1
? Aarde in beweging, deel 2

Tekst door K.A. van Veen


Laatste aanpassing 24 september 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

87,258,880 pageviews Een website van indahnesia.com