Merapi wordt actief


 Aarde in beweging, deel 1 

Startpagina

 Merapi wordt actief

Aarde in beweging, deel 1

De vulkaan de Merapi, net ten noorden van Yogyakarta op Java, is flink aan activiteit aan het winnen. Waarnemers verwachten een serieuze uitbarsting binnen één tot twee weken. In het volgende artikel meer over achtergronden van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

Terugkijkend in de geschiedenis van Indonesië, kan ik er niet omheen om de zwaarste vulkaan uitbarsting aller tijden te noemen, namelijk die van de Krakatau.

De meest beruchte vulkaan van de Indonesische archipel, de Gunung Krakatau, bevindt zich in de straat Sunda en komt in de vroege ochtend van 27 augustus 1883 tot uitbarsting. Met een geweldige knal, die tot op een afstand van 4000 kilometer te horen is, verdwijnt het eiland Rakata Besar en de naschokken die volgen op de uitbarsting planten zich driemaal rond de aarde voort. Door de uitbarsting wordt 18 kubieke kilometer steen en as de lucht in geslingerd.

Er ontstaat een grote leegte onder het eiland doordat een enorme hoeveelheid lava wordt uitgestoten en het eiland verdwijnt in zee. Het zeewater komt in heftige beroering en er ontstaan hoge vloedgolven, de tsunami's, die voor meer dan 30.000 doden zorgen als ze de kust bereiken. In de baai van Teluk Dalam op Zuid-Sumatra slaan de vloedgolven, die een hoogte van meer dan 25 meter hebben op het land en schepen worden meer dan een kilometer van de kust op het land gesmeten. Totaal worden 163 Javaanse en Sumatraanse dorpen van de aardbodem weggevaagd. Na de uitbarsting ontstaan hoge rookwolken die jarenlang voor schitterende zonsondergangen zorgen.

Anak Krakatau

In de jaren '20 komt op de plek waar Rakata Besar ligt een nieuw eilandje uit zee omhoog, door de Indonesiërs Anak Krakatau, kind van de Krakatau, genoemd. In 1979 komt het tot een lichte uitbarsting op de toen inmiddels tot een flink eiland uitgegroeide Anak Krakatau. De uitbarsting is kleiner dan die van 1883.

Meer schokken

Op 21 januari 1917 wordt Bali opgeschrikt door een zware aardbeving. Er vallen naar schatting 15.000 dodelijke slachtoffers.

Op 12 december 1992 beeft de aarde met een kracht van 7 in de buurt van het eiland Flores. Er vallen meer dan 2500 doden, mede als gevolg van een tsunami die een golfhoogte bereikt van 25 meter en tot 300 meter landinwaarts doordringt.

Op 4 juni 2000 vindt een zeer zware beving voor de zuidwestkust van Sumatra plaats met een kracht van 8 op de Schaal van Richter. Er vallen meer dan 100 doden.

En wat zullen de gevolgen zijn van een uitbarsting van de Merapi?

Seismologische schalen

De kracht van aardbevingen wordt aangegeven op de Schaal van Richter, die door de Amerikaanse seismoloog Charles Richter werd ontworpen. Door bepaalde berekeningen, die ik u zal besparen, kan, behalve de kracht, ook de richting van de beweging worden bepaald. De schaal loopt van 1 tot 9. Een beving met een kracht van 2, een micro-aardbeving, is alleen door lokale seismografen te registreren, maar aardschokken met een kracht 7 kunnen grote verwoestingen aanrichten.

Aard- en zeebevingen

Treden er bevingen in de aardkorst op waarboven zich land bevindt, dan zijn het aardbevingen; bevingen in de aardkorst onder de oceaanbodem, waardoor het zeeoppervlak sterk verstoord wordt, heten zeebevingen. Een combinatie ervan vond plaats op 26 december 2004 ten westen van Sumatra. De gevolgen ervan zijn bij ons allen bekend: gigantische verwoestingen en meer dan 200.000 doden!

Ook Europa kan er ook over meepraten; op 1 november 1755, 's morgens om half negen, wordt de Portugese hoofdstad Lissabon minuten lang door een aardbeving met een kracht van 8,7 op de Schaal van Richter getroffen. Daarbij verliezen 60.000 mensen het leven. Enkele uren erna ontstaat een zeebeving, die golven veroorzaakt met een hoogte van tientallen meters die enorme verwoestingen aanrichten. De vloedgolven verplaatsen zich naar het zuiden tot bij de kust van Cadiz en Conil de la Frontera wordt totaal van de kaart geveegd. Daarbij komen ook nog eens 1500 mensen om. Ook Spanje ligt in een zone waar kans is op aardbevingen. Met name in Andalusië, de kuststrook langs de Middellandse Zee en in de Pyreneeën worden regelmatig trillingen in de aardkorst geregistreerd, maar deze zijn tot nu toe zelden sterker dan 3 op de Schaal van Richter.

Ook Nederland ontkomt niet aan de gevolgen van de bewegende aarde. In de vroege ochtend van 14 april 1992 vindt een aardbeving met een kracht van 5,5 op de Schaal van Richter plaats, diep in de ondergrond van Nederland. Er vallen geen slachtoffers maar de schade in Limburg, met name in Roermond, is, voor Nederlandse begrippen, aanzienlijk. Zijn aardbevingen voor Nederland een zeldzaamheid, IJsland heeft er voortdurend, bijna dagelijks, mee te maken. Eigenlijk kunnen we het daar beter trillingen noemen, omdat ze zelden schade veroorzaken. De IJslanders zijn er aan gewend en hebben er mee leren leven.

India, Portugal, Spanje, IJsland, Nederland, maar ook Japan, Indonesië, China, de Filippijnen, Turkije, Californie en Italië, zijn in het verleden door aardbevingen getroffen. Waarom deze landen wel en andere niet?

? Lees voor het antwoord deel 2 van 'Aarde in beweging'.

Tekst door K.A. van Veen


Laatste aanpassing 24 september 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

87,259,892 pageviews Een website van indahnesia.com