Kei-eilanden


 Archipel in de Molukken 

Startpagina

 Informatie over Maluku

De Molukse archipel was honderden jaren lang het centrum van inkomsten van diverse koloniale machthebbers. Tegenwoordig is het Indonesië zelf dat een de specerijen van de eilanden in de dagelijkse keuken gebruikt. De groepen eilanden die de Molukken genoemd worden hebben vanalles te bieden, en zijn onderling verbonden met een prachtig blauwe zee.


 Kei-eilanden

Archipel in de Molukken

De Kei-eilanden (ook wel Kai-eilanden) behoren tot een eilandengroep in de Molukken, dat in MelanesiŽ ligt. De groep heeft een totale oppervlakte van 1438 vierkante km. De belangrijkste eilanden in de groep zijn Kai Besar en Kai Ketjil. Het hoogste punt is de berg Gunun Daab op Kai Besar en is 900 meter hoog.

De Keiezen zelf spreken over Nuhu Evav in plaats van de Kei eilanden. Kei Besar wordt Nuhu Yut en Kei Kecil Nuhu Roa genoemd. De Kei eilanden (Nuhu Evav) bestaat uit een groot aantal eilanden, zowel bewoond als onbewoond. Het gaat onder andere om: Kei Besar (Nuhu Yut), Kei Kecil (Nuhu Roa), Tanimbar Kei (Tnebar Evav), Kei Dulah (Du), Dulah Laut (Du Roa), Kur, Taam en de Tayandu (Tahayad) eilanden.

Kei Besar is bergachtig en dicht bebost. Kei Kecil heeft de meeste bewoners en is vlak. Het is eigenlijk een opgeheven koraalrif. De hoofdstad is Tual, en de meeste bewoners ervan zijn moslim. Kei is bekend om zijn mooie witte stranden. Onder andere Pasir Panjang (Ngur Bloat) op Kei Kecil.

De Kei Eilanden zijn onderdeel van de Wallacea, een groep eilanden die gescheiden zijn door diepe zee van het Aziatisch en het Australische Continent. Met als gevolg dat de Kei eilanden maar een paar inheemse zoogdieren kennen.

Geschiedenis

Door de ouderen op Kei wordt verteld dat eerste Keiezen van Bali afkomstig waren, deel van de uitbreiding van het Majapahit koninkrijk 1292. van het westelijke archipel. Gelegen tussen de dorpen Ewu en Letvuan op Kei Kecil (Nuhu Roa) lag de historischdorp Ohoi-Ewur Raja OhoiEwur Tabtut,de eerste Raja op Ewab ook het grafmonument nabij het water(oer)bron Nen( oma) Mas-iL en de rivier Mas il het eerste plaats waar de koninklijke familie aankwam. Het is erkend dat de sommige voorouders van de Keiezen ook vanuit Seram,Irianjaya Bali,Sumbawa, Buton, Gorom en Ternate afkomstig kwamen.

Taal

Drie Austranesische talen worden gesproken op de Kei Eilanden. Keiees, Kurees en Bandanees. Keiees (Vevew Evav) is het meest gesproken taal, in 207 dorpen, op Kei Kecil, Kei Besar en omliggende eilanden. Kurees wordt gesproken op Kur en vlakbij Kaimeer, waar Keiees als een lingua franca wordt gesproken.

Bandanees wordt gesproken in Banda-Elat (Wadan Elat) en Banda-Eli (Wandan El) in het westen en noordoostelijke gedeelte van Kei Besar (Nuhu Yut). De Bandanezen kom oorspronkelijk dan ook van de Banda Eilanden. De taal wordt op Banda zelf niet meer gesproken.

Dit artikel is beschikbaar onder de GNU Free Documentation License.
Laatste aanpassing 15 mei 2011
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

84,485,760 pageviews Een website van indahnesia.com