Korte geschiedenis


 Specerij-eilanden die Nederland rijk maakten 

Startpagina

 Informatie over Maluku

De Molukse archipel was honderden jaren lang het centrum van inkomsten van diverse koloniale machthebbers. Tegenwoordig is het Indonesië zelf dat een de specerijen van de eilanden in de dagelijkse keuken gebruikt. De groepen eilanden die de Molukken genoemd worden hebben vanalles te bieden, en zijn onderling verbonden met een prachtig blauwe zee.


 Korte geschiedenis

Specerij-eilanden die Nederland rijk maakten

In de 16e eeuw kwamen Europese handelaren naar het gebied voor specerijen. De Portugees Francisco Serr„o bereikte in 1512 als eerste de Banda-eilanden en Ternate. De Molukken waren ook het doel van Ferdinand Magellaan op diens zeilreis rond de wereld (1519-1522). Na de Portugezen en Spanjaarden kwamen ook Engelsen en Nederlanders.

De Verenigde Oost-Indische Compagnie veroverde als vertegenwoordiger van de Nederlandse Staat belangrijke handelsgebieden in AziŽ. De Molukken waren erg belangrijk voor de VOC vanwege onder andere de kruidnagelen. De vorst van Ternate in wiens koninkrijk veel kruidnagelen geproduceerd werden, verkeerde in oorlog met de Portugezen, die op hun beurt weer bondgenoten waren van het koninkrijk Tidore.

De VOC bedong een exclusief leverantie-contract met Ternate in ruil voor militaire steun. In 1605 verdreef de VOC daarop de Portugezen uit Tidore. Spaanse troepen afkomstig van de Filipijnen bezetten daarop een gedeelte van Ternate. De VOC bouwde als reactie hierop in 1607 een groot fort op Ternate ter bescherming van haar eigen belangen.

In de decennia na de deling van Ternate werd er veel gevochten in de Molukken. Gaandeweg wisten de Nederlanders de situatie naar hun hand te zetten en de Spanjaarden in het defensief te dringen. In 1662 ontruimden de Spanjaarden de Molukken, omdat zij hun troepen dachten nodig hadden voor de verdediging van de Filipijnen.

De hoofdvestiging van de VOC was het Fort Oranje, gelegen op Ternate. Verder waren er een aantal kleinere vestingen in het gebied. Minahasa, de noordelijke punt van Celebes, stond sinds 1679 onder het Nederlandse gezag. De reden daarvoor was dat dit gebied (wegens de aanwezige rijstvelden) voor de voedselvoorziening van de Molukken van belang werd geacht.

Dit artikel is beschikbaar onder de GNU Free Documentation License.
Laatste aanpassing 15 mei 2011
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

84,684,635 pageviews Een website van indahnesia.com