Banda-eilanden


 Archipel in de Molukken 

Startpagina

 Informatie over Maluku

De Molukse archipel was honderden jaren lang het centrum van inkomsten van diverse koloniale machthebbers. Tegenwoordig is het Indonesië zelf dat een de specerijen van de eilanden in de dagelijkse keuken gebruikt. De groepen eilanden die de Molukken genoemd worden hebben vanalles te bieden, en zijn onderling verbonden met een prachtig blauwe zee.


 Banda-eilanden

Archipel in de Molukken

e Banda-eilanden (Indonesisch: Kepulauan Banda) vormen een groep van tien kleine vulkanische eilanden in de Bandazee en behoren tot de Indonesische eilandengroep de Molukken en de provincie Zuid-Molukken. Het inwonertal bedraagt circa 15.000. De hoofdstad is Banda Neira, op het eiland met dezelfde naam.

Tot in het midden van de 19e eeuw waren de Banda-eilanden de enige bron voor de specerijen nootmuskaat en foelie, afkomstig van de muskaatnoot. De eilanden zijn tegenwoordig een populaire bestemming voor scubaduiken en snorkelen.

Geschiedenis

In 1512 waren de Portugezen de eerste Europeanen die deze eilanden bereisden ('ontdekten'). De Nederlanders veroverden de eilanden in de 17e en 18e eeuw om de productie van nootmuskaat en foelie in handen te krijgen. Op dat moment bracht nootmuskaat in Europa zeer veel geld op. Het was een onderdeel van kwakzalversmiddelen tegen de pest, en een monopolie was zeer lucratief (zie VOC op de Banda-eilanden).

De plaatselijke bevolking, die van Melanesische afkomst was, werd in 1621 door de Nederlanders uitgemoord, en de eilanden werden herbevolkt met slaven uit Madagaskar en IndiŽrs. Fort Belgica op Banda Neira, een van de forten die door de VOC werden gebouwd, is het grootste Europese fort in IndonesiŽ.

In 1999 braken er gewelddadige godsdiensttwisten uit, die het toerisme een gevoelige slag toebrachten. Des Alwi, overleden november 2010, was de orang kepala lima (soort burgemeester) van Banda en was bevriend met Prins Bernhard. Een van de laatste perkeniers op Banda was Wim van den Broeke, die woonde op het eiland Lonthor. Zowel Prins Bernhard als oud-minister Pronk bezochten hem.

Geografie

De Banda-eilanden liggen circa 130 kilometer ten zuiden van het eiland Ceram en circa 2000 kilometer oostelijk van Java. Ze zijn onderdeel van de Indonesische provincie Zuid-Molukken. De eilanden rijzen op uit een oceaan die 4 tot 6 kilometer diep is, en hebben een totale oppervlakte van ongeveer 180 km≤. De Bandazee vormt een geliefd duikparadijs; onder anderen Jacques-Yves Cousteau heeft het gebied diverse malen bezocht. De actieve vulkaan Banda Api is geregeld uitgebarsten, voor het laatst in 1988. Er zijn zeven bewoonde eilanden en talloze onbewoonde.

Bevolking en talen

De meeste van de huidige inwoners stammen af van migranten of bannelingen uit diverse delen van IndonesiŽ. De inheemse Bandanezen leven tegenwoordig op de Kei-eilanden (Kepulauan Kei) zuidoostelijk van de Banda-eilanden, waar Banda wordt gesproken in de dorpen Banda Eli en Banda Elat op Kai Besar.

De meeste Bandanezen spreken een op het Maleis gebaseerde creolentaal die verschilt van het Ambonees Maleis. Het Bandanees Maleis staat bekend om het unieke accent.

Dit artikel is beschikbaar onder de GNU Free Documentation License.
Laatste aanpassing 15 mei 2011
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

84,486,014 pageviews Een website van indahnesia.com