Het oude Batavia


 Beleef het oude Batavia in 'Kota Toea' 

Startpagina

 Informatie over Jakarta

Een van de grootste steden - of meer agglomeratie van steden en dorpen - ligt op enkele graden onder de evenaar als een vieze parel in het landschap. De stad heeft werkelijk alles te bieden, alleen is het nog niet echt ontdekt door de gemiddelde toerist en reisorganisatie, zelfs tot op de dag van vandaag niet.


 Het oude Batavia

Beleef het oude Batavia in 'Kota Toea'

Jakarta is wellicht bekend als een van de grootste metropolen van de wereld, met ergens tussen de 8 en de 16 miljoen inwoners. Maar wist je ook dat er prachtige gerestaureerde gebouwen uit de Nederlandse tijd zijn te vinden? Waarschijnlijk niet, maar het is zeker de moeite waard.

In de afgelopen jaren, voornamelijk sinds 2000, is het stadsbestuur van Jakarta bezig om het gebied van het voormalige Batavia en Sunda Kelapa op te knappen. Stapje voor stapje worden oude koloniale panden opgeknapt Bestaande musea krijgen een facelift en het centrum is sinds enkele jaren ook autovrij, waardoor je er rustig kunt wandelen en genieten van relatieve rust in hartje Jakarta.

Normaal gezien vermijden toeristen Jakarta, of ze hebben een directe doorreis naar Yogyakarta of Bali vanaf het vliegveld van Jakarta. Die mensen missen wat, want tussen al die drukke straten, hoge kantoorgebouwen in het centrum en de zwart uitziende kanalen heeft Jakarta iets te bieden wat de meesten niet weten.

In het oude centrum van Jakarta, het Nederlandse Batavia, tegenwoordig bekend als 'Kota Toea' ('Oude Stad') staan een heel aantal Nederlandse koloniale panden. Veel ervan zijn helaas in erbarmelijke staat en amper te herkennen als zodoende, maar in steeds groter wordende aantallen worden deze oude koloniale gebouwen onderhouden, gerenoveerd en voor bezoekers opengesteld.

In de buurt van het oude station van Batavia, nu Jakarta Kota genaamd, en in de buurt van het huidige Bank Mandiri museum - ook een mooi koloniaal pand - kun je te voet een leuke wandeling maken door de Oude Stad. Vanuit het station ga je richting Taman Fatahillah, naar was vroeger het stadhuisplein was. Er zijn nog mensen opgehangen op dit plein, niet te zien aan de huidige slechte bestrating overigens. Het 'Stadhuys' is open als museum.

Aan hetzelfde plein staan twee kleurig gerenoveerde 'grachtenpanden' die nu dienst doen als het Wayang museum. Op het plein zelf is het altijd gezellig met clubjes schoolkinderen die een kijkje komen nemen. Ook dagjesmensen tref je er altijd wel aan, als het regent onder de bomen.

Tot besluit van de dag loop je het koloniale plein van de Oude Stad nog wat verder rond en kom je uit bij Cafe Batavia alwaar je tegen een stevige prijs, voor Indonesische begrippen goed kunt eten en drinken. Ook alcoholische dranken zijn hier te verkrijgen.

Lokatie Het oude Batavia

Laatste aanpassing 2 september 2011
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
8 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

84,485,833 pageviews Een website van indahnesia.com