Fatahillah plein


 Het oude stadscentrum bij Sunda Kelapa 

Startpagina

 Informatie over Jakarta

Een van de grootste steden - of meer agglomeratie van steden en dorpen - ligt op enkele graden onder de evenaar als een vieze parel in het landschap. De stad heeft werkelijk alles te bieden, alleen is het nog niet echt ontdekt door de gemiddelde toerist en reisorganisatie, zelfs tot op de dag van vandaag niet.


 Fatahillah plein

Het oude stadscentrum bij Sunda Kelapa

Het machtscentrum van het oude Batavia lag op enige afstand van de haven aan een plein, dat nu bekend staat als Taman Fatahillah. De grondleggers van de stad gaven de opdracht om er een schitterend stadhuis te bouwen. Het plein en de gebouwen werden tussen 1972 en 1975 gerestaureerd als onderdeel van een groot project om de historische stad van Jakarta te bewaren. Enkele van de koloniale gebouwen werden toen musea.

Het stadhuis, aan het noordkant van het plein, is tegenwoordig het Museum Sejarah Jakarta Fatahillah, een historisch museum waar oude kaarten en antieke meubelen uit de koloniale tijd te bezichtigen zijn. De 37 mooi gedecoreerde kamers ademen nog altijd een sfeer van de V.O.C. Uit. Het stadhuis werd drie keer herbouwd, de laatste keer was in 1710. Het deed ook dienst als een rechtbank en gevangenis.

Een grote collectie wayang-poppen afkomstig uit geheel Indonesie, is te bezichtigen in het Wayang Museum aan Jalan Pintu Besar Utara 27, aan de westelijke kant van het Fatahillah plein. In de vroege koloniale tijd stond hier de Nieuwe Nederlandse Kerk. Deze werd in 1808 vervangen door opslagruimte. Aan de achterkant van het gebouw staan nog grafzerken van Nederlanders uit de tijd van de compagnie.

In het voormalige Paleis van Justitie zit tegenwoordig het Kunst en Keramiek Museum (Balai Senu Rupa Jakarta & Museum Keramik). Het gebouw uit 1870 is gebouwd in neoklassieke stijl en heeft onder meer een collectie antieke porseleinen verzameling die nagelaten is door voormalig vice-president Adam Malik. Er zijn ook meer hedendaagse werken te bewonderen.

Naast Restaurant Fatahillah, aan het noorden van het plein, staat het 'kanon der vruchtbaarheid' Si Jagur. Het Portugese kanon werd naar Batavia gebracht na de verovering van Malaka in 1641. Aan het achtereinde van het kanon zit een hand met de duim tussen de wijsvinger en middelvinger, een uitbeelding die ook in IndonesiŽ als obsceen beschouwd wordt. Vrouwen zonder kinderen hebben de gewoonte om op de loop van het kanon te gaan zitten, in de hoop zwanger te worden.

De wijk ten zuiden van Fatahillah werd herontwikkeld in de 19e en 20 eeuw. Een uitzondering hierop was Gereja Sion of de Portugese kerk aan Jalan Pangerang Jayakarta, ten oosten van treinstation Jakartakota. De kerk werd in 1695 door de Mardijkers (van merdeka dat onafhankelijkheid betekent), mensen van Portugees-Indiase of Afrikaanse afkomst gebouwd. Zij werden als slaven in de 17e eeuw naar Batavia gebracht en kregen hun vrijheid aan het eind van die eeuw toen ze zich onder druk bekeerden tot het Protestantisme. De kerk, de oudste in Jakarta, had oorspronkelijk banken en koperen kaarsenhouders.

Lokatie Fatahillah plein

Laatste aanpassing 7 januari 2010
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
8 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

84,486,150 pageviews Een website van indahnesia.com