Sunda Kelapa


 De oude haven van Jakarta 

Startpagina

 Informatie over Jakarta

Een van de grootste steden - of meer agglomeratie van steden en dorpen - ligt op enkele graden onder de evenaar als een vieze parel in het landschap. De stad heeft werkelijk alles te bieden, alleen is het nog niet echt ontdekt door de gemiddelde toerist en reisorganisatie, zelfs tot op de dag van vandaag niet.


 Sunda Kelapa

De oude haven van Jakarta

Sunda Kelapa is de oude haven van Jakarta die in het estuarium van de Ciliwung rivier ligt. Sunda Kelapa is de oorspronkelijke naam en was de meest belangrijke haven van het Sunda koninkrijk Pajajaran. De haven ligt in het onder-district Penjaringan in Noord Jakarta, IndonesiŽ. Tegenwoordig is de haven alleen toegankelijk voor pinisi ('schoeners'), traditionele houten boten met twee masten die tussen de eilanden in de archipel varen. Hoewel het tegenwoordig nog slechts een kleine haven is, ligt de oorsprong van Jakarta in Sunda Kelapa en speelde het een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de stad.

Geschiedenis

Volgens de Chinese bron Chi-fan-chi, geschreven rond 1200, identificeerde Chou-Ju-Kua de twee meest belangrijke en rijkste koninkrijken in de Indonesische archipel als Srivijaya en Java (Kediri). Volgens deze bron heerste Srivijaya in het begin van de 13e eeuw nog over Sumatra, het Maleise schiereiland en westelijk Java (Sunda). De bron erkent de haven als zijnde strategisch en welvarend. De peper die er verhandeld werd zou van de beste kwaliteit zijn. Mensen werken in de landbouw en hun huizen waren gebouwd op houten pilaren (rumah panggung). Echter had het gebied wel last van rovers en dieven.
Van de 13e tot de 16e eeuw was Sunda Kelapa de meest belangrijke haven van het Sunda koninkrijk. De poort diende de hoofdstad Pakuan Pajajaran, die zo'n 60 kilometer naar het zuiden lag, aan de Ciliwung rivier. Heden ten dage heet deze stad Bogor. De haven draaide onder meer op internationale specerijenhandel en dan voornamelijk peper. Sunda Kelapa, tezamen met Aceh en Makassar, waren onder de weinige Indonesische havens die banden onderhielden met Europa. In 1522 zorgden de Portugezen ervoor dat ze een politieke en economische overeenkomst tekenden met het Sunda koningkrijk, de baas over de haven.
In ruil voor militaire steun tegen de opkomst van het Islamitische sultanaat Demak, gaf de toenmalige koning van Sunda, Prabu Surawisesa, hen volledige toegang tot de handel in peper. De Portugezen die werken voor de koning, bouwden hun stad in Sunda Kelapa. In 1527 werd Sunda Kelapa op last van het sultanaat van Demak aangevallen door Fatahillah. De haven werd op 22 juni 1527 veroverd en hernoemd naar Jayakarta. Later maakte het nog deel uit van het sultanaat van Banten.

In 1619 veroverde Jan Pieterszoon Coen, een ambtenaar in dienst voor de Verenigde Oostindische Compagnie, de haven op het sultanaat van Banten en brandde de stad plat. Op de resten van Jayakarta begonnen de Nederlanders met de bouw van een nieuwe stad, Batavia. De oude haven deed dienst als de meest belangrijke haven van Batavia tot laat in de 19e eeuw, toen de overheid van Nederlands-Indie besloot dat er een nieuwe haven gebouwd moest worden om de toenemende stroom verkeer aan te kunnen nadat het Suez-kanaal werd geopend. Deze nieuwe haven werd Tanjung Priok genoemd.
De nieuwe haven ligt op negen kilometer afstand ten oosten van de oude haven. Na de onafhankelijkheid van de Indonesische republiek werd de oude haven van Batavia weer hernoemd naar Sunda Kelapa, als eerbetoon aan de lange geschiedenis van de haven als het ontstaanspunt van Jakarta.

Lokatie Sunda Kelapa

Laatste aanpassing 7 januari 2010
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
8 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

84,485,691 pageviews Een website van indahnesia.com