Nationaal Monument


 Een eeuwige herinnering aan de ideeŽn van Soekarno 

Startpagina

 Informatie over Jakarta

Een van de grootste steden - of meer agglomeratie van steden en dorpen - ligt op enkele graden onder de evenaar als een vieze parel in het landschap. De stad heeft werkelijk alles te bieden, alleen is het nog niet echt ontdekt door de gemiddelde toerist en reisorganisatie, zelfs tot op de dag van vandaag niet.


 Nationaal Monument

Een eeuwige herinnering aan de ideeŽn van Soekarno

Het Nationaal Monument (Monumen Nasional of in het kort Monas) is een 128,7 meter hoge toren in Centraal Jakarta dat symbool staat voor de strijd voor de onafhankelijkheid van IndonesiŽ. De bouw ervan begon in 1961 in directe opdracht van president Soekarno en het monument werd in 1975 geopend voor het publiek. De vlam op de top is bedekt met bladgoud.

Achtergrond

Nadat de Indonesische overheid vanuit Yogyakarta terugkeerde naar Jakarta in 1950, nadat de Nederlanders de onafhankelijkheid van IndonesiŽ hadden erkend, begon president Soekarno aan zijn plannen voor de bouw van een nationaal monument. Dit zou vergelijkbaar moeten zijn met de Eiffeltoren en zou geplaatst moeten worden op het grote plein voor het presidentieel paleis. Op 17 augustus 1954 werd het Commissie Nationaal Monument opgericht en in 1955 werd een ontwerpwedstrijd georganiseerd.

Hierop kwamen 51 reacties binnen, maar slechts een ontwerp, dat van Frederich Silaban, voldeed aan enkele van de gestelde criteria vastgesteld door het commissie. Het monument moest onder meer het karakter van IndonesiŽ uitbeelden en voor eeuwen blijven staan. Er werd in 1960 opnieuw een wedstrijd georganiseerd, maar geen van de 136 inzendingen toen voldeed aan de criteria. De voorzitter van de commissie vroeg Silaban toen om zijn ontwerp aan Soekarno te laten zien. Hij vond het ontwerp echter niet goed genoeg omdat hij het monument in de vorm van een linga en yoni wilde hebben.
Foto: Monas
Silaban werd gevraagd om een dergelijk monument te ontwerpen, maar zijn ontwerp werd zo groot dat het onbetaalbaar zou zijn gezien de economische toestand in die tijd. Silaban weigerde een kleiner ontwerp te maken, voorstellende de bouw ervan te vertragen tot de economische toestand beter werd. Soekarno besloot toen architect R. M. Soedarsono te vragen om verder te gaan met het ontwerp. Soedarsono integreerde vervolgens de nummers 17, 8 en 45, die de datum van de onafhankelijkheidsverklaring 17 augustus 1945 betekenen, te verwerken in het monument.

De bouw

De bouw ging in drie stappen. De eerste periode van 1961 tot 1965 begon met de officiŽle start van de bouw op 17 augustus 1961 waarbij Soekarno de eerste betonnen paal de grond in sloeg. In totaal zijn er 284 van die palen gebruikt voor de fundamenten. Verder werden er nog 360 palen gebruikt voor het fundament voor het museum. Dit werk werd in maart 1962 afgerond. De muren van het museum en de basis werden afgerond in oktober. De bouw van de obelisk werd afgerond in augustus 1963.

Het tweede deel van de bouw, tussen 1966 en 1968, werd vertraagd door geldtekort en de nasleep van de couppoging van de 30 September Beweging. Tijdens de derde en laatste fase, tussen 1969 en 1976, werden de diorama's voor het museum toegevoegd. Er bleven problemen bestaan nadat het monument voltooid was en er moest gewerkt worden aan lekkages in het museum. Uiteindelijk werd het monument officieel geopend op 12 juli 1975.

Ontwerp van het monument

Het monument bestaat uit een 117,7 meter hoge obelisk op een 45 meter groot platform op een hoogte van 17 meter. De obelisk zelf is bekleed met Italiaans marmer. Een lift in de obelisk brengt passagiers naar een observatieplaform van 11 bij 11 meter op een hoogte van 115 meter. Er is ook een trap aanwezig in geval van nood. De obelisk is afgetopt met een 14,5 ton wegend bronzen 'Onafhankelijkheidsvlam' waarin de motor van de lift is verwerkt. De vlam zelf is bedekt met 35 kilogram bladgoud.

De obelisk en de vlam staan symbool voor de strijd naar onafhankelijkheid van het Indonesische volk. In de basis van het monument is een historisch museum gevestigd. In een met marmer bekleedde ruimte zijn 48 diorama's aanwezig die scŤnes uit de Indonesische geschiedenis, van de prehistorie tot aan de Orde Baru. De onafhankelijkheidsverklaring is we aanwezig achter dik glas alsmede een grote goudkleurige garuda, het nationale symbool.

Een vijver van 25 bij 25 meter was ontworpen om koelwater te voorzien voor het airconditioning-systeem in het monument maar dient ook als verfraaiing van de omgeving. Ten noorden van het monument staat een standbeeld van de Indonesische held Prins Diponegoro, gemaakt door de Italiaanse beeldhouwer Cobertaldo.

Hoe er te komen?

Het monument staat precies in het midden van het één vierkante kilometer grote Medan Merdeka ('Plein der Vrijheid'). Het plein was een open gebied toegankelijk voor iedereen tot eind jaren negentig van de vorige eeuw. Inmiddels is het toenmalige grasveld voorzien van een statig hekwerk en zijn er vele honderden bomen geplant om van het gebied een zogenaamde 'groene long' te maken.

Het plein ligt direct ten westen van het Gambir treinstation en wordt omringd door het Nationaal Museum (in het westen), het belangrijkste presidentieel paleis (in het noorden) en enkele kantoorgebouwen van staatsbedrijven en ministeries, voornamelijk aan de westelijke en zuidelijke zijden. De TransJakarta busway heeft een halte aan de westelijke kant, maar je kunt er ook komen met een van de vele andere bussen die ten minste een kant van het plein bedienen.

Vanaf de doorgaande weg zul je een stukje moeten lopen naar het monument dar er geen voertuigen in het park mogen komen, buiten de immer aanwezige groep politie en militairen die altijd gereed lijken te staan. Er is een klein 'treintje' beschikbaar dat toeristen rond rijdt, maar deze is vaak erg vol met Indonesische toeristen, vooral tijdens feestdagen en weekeinden.

Lokatie Nationaal Monument

Laatste aanpassing 10 februari 2010
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
8 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

84,684,708 pageviews Een website van indahnesia.com