Jalan Jaksa


 Een paradijs voor rugzakteristen in hartje Jakarta 

Startpagina

 Informatie over Jakarta

Een van de grootste steden - of meer agglomeratie van steden en dorpen - ligt op enkele graden onder de evenaar als een vieze parel in het landschap. De stad heeft werkelijk alles te bieden, alleen is het nog niet echt ontdekt door de gemiddelde toerist en reisorganisatie, zelfs tot op de dag van vandaag niet.


 Jalan Jaksa

Een paradijs voor rugzakteristen in hartje Jakarta

De Jaksa straat (Jalan Jaksa) en de Kebon Sirih Straat (Jalan Kebon Sirih) zijn de meest belangrijke plekken voor rugzaktoeristen in Jakarta, met een groot aanbod aan goedkope hotelletjes alsmede enkele middenklasse hotels. Hoewel het gebied zelf vrij relaxed over komt (dat is precies waarom de toeristen er naartoe komen), is het niet de moeite waard om er te blijven hangen om heel de omgeving van Jakarta te kunnen bezichtigen. Het gebied ligt net ten zuiden van het Gambir treinstation en kan tegenwoordig redelijk goed bereikt worden met de busway, via halte Sarinah.

Eind jaren 60 van de vorige eeuw begon Jalan Jaksa internationale bekendheid te krijgen onder rugzaktoeristen via de Internationale Federatie van Hostels (IYHF). In 1968 opende Nathanael Lawalata, de secretaris-generaal van de Associatie voor Indonesische Hotels, Wisma Delima in zijn eigen huis. Dit was niet alleen het eerste hotel in Jalan Jaksa, maar ook het enige hotel in Jakarta wat internationaal aangeschreven stond bij de IYHF.

In de straat kwamen uiteindelijk meer hostels zodat het een vermelding kreeg in de vele populaire reisboeken en publicaties waaronder de Lonely Planet. Jalan Jaksa werd toen het uitgangspunt om de rest van IndonesiŽ te ontdekken en werd tevens officieel als toeristisch gebied bestempeld door het stadsbestuur van Jakarta.

Tegenwoordig is Jalan Jaksa nog altijd de meest belangrijke bestemming voor goedkope accommodaties en goedkoop vertier in Jakarta. De plek blijft populair onder lokale inwoners, expat's als Engels docenten en rugzaktoeristen. Het gebied is echter lang niet zo toeristisch, modern of ontwikkeld als bijvoorbeeld Kuta op Bali. De straat biedt echter wel services die van hulp zijn voor de gemiddelde toerist als reisbureau's, een boekenwinkel, geldwisselkantoortjes, wasserettes, cafe's en dergelijke.

Overdag zijn de restaurantjes over het algemeen rustig met wat rugzaktoeristen die hun lunch en een biertje verwerken. De lokale bevolking houdt ervan om er gewoon rond te hangen met een sigaret in de mond. Ze kunnen zo gratis televisie kijken in een van die plekken. Er is het hele jaar door bier te vinden, zelfs tijdens de heilige vastenmaand Ramadan, hoewel de deuren dan wellicht dicht zijn overdag.

Lokaal en internationaal eten wordt geserveerd in de restaurantjes vanaf een euro per maaltijd, een 'large Bintang' bier is zo'n twee euro. De meeste cafe's en restaurants zijn open tot rond middernacht. Als je daarna nog door wil gaan, neem je het beste even een douche, trek je wat fatsoenlijke kleding aan - geen sandalen, korte broeken en shirts toegestaan - om een nachtclub in een van de vele luxe hotels in de buurt te bezoeken.

In de directe omgeving van Jalan Jaksa zijn voornamelijk kantoren en winkelcentra te vinden. Als je op zoek bent naar iets waar je te voet naar toe kan, moet je je realiseren dat slechts een paar honderd meter lopen in het midden van Jakarta overdag iets is voor diegenen die het echt willen doen omdat het smoorheet is en je vrijwel constant moet blijven drinken - water, bewaar dat bier maar voor na het lopen - om voldoende vocht binnen te krijgen.

Monas of Monumen Nasional ('Nationaal Monument') ligt om de hoek en het Nationaal Museum, het presidentieel paleis en het treinstation Gambir liggen allemaal rond het Medan Merdeka plein. Je kunt eenvoudig in de TransJakarta busway stappen om vrijwel overal in de stad te komen voor slechts 3.500 Rupiah per persoon enkele reis. Je kunt ook een lokale trein pakken op het treinstation van Gondangdia net ten oosten.

Er zijn enkele nieuwe hotels gebouwd in de straat, waardoor de atmosfeer langzaam veranderd. Deze grotere hotels hebben niet die gezellige atmosfeer en hun felgekleurde muren - ja aan de buitenland - doen pijn aan je ogen als je er overdag per ongeluk naar kijkt. Op de hoek van Jalan Jaksa met Jalan K. H. Wahid Hasyim wordt op dit moment een nieuw hotel gebouwd.

Lokatie Jalan Jaksa

Laatste aanpassing 8 februari 2010
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
8 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

84,485,766 pageviews Een website van indahnesia.com