Welkom in Indonesië


 Informatie over Jakarta 

Startpagina

 Informatie over Jakarta

Een van de grootste steden - of meer agglomeratie van steden en dorpen - ligt op enkele graden onder de evenaar als een vieze parel in het landschap. De stad heeft werkelijk alles te bieden, alleen is het nog niet echt ontdekt door de gemiddelde toerist en reisorganisatie, zelfs tot op de dag van vandaag niet.


 Welkom in Indonesië

Informatie over Jakarta

Jakarta is in stedebouwkundig opzicht 'n stad als geen ander, hoewel dergelijke steden in Azië (en Zuid-Amerika) wel meer voor zullen komen. Behalve de Jalan Thamrin en de Jalan Jendral Sudirman en bij Medan Merdeka (= Onafhankelijkheidsplein) en in de onmiddellijke nabijheid van enkele bijzonder fraaie en rijk uitgevoerde winkelcentra is er heel weinig sprake van stadsallure. Onder invloed van het relatief nabije en metropolitane Singapore verandert het karakter van Jakarta echter geleidelijk.

Jakarta bestaat voor een groot deel nog uit een bonte schakering van kampungs, waarin armoede troef is. De hitte, drukte, overbevolking en stank zijn overweldigend. Het verkeer bestaat uit onafzienbare files. Er hangt een grijze smog over de stad, voor een groot deel veroorzaakt door de slecht afgestelde en onderhouden dieselbussen en de uit India geïmporteerde bajajs. De stad stinkt. Met al deze hoedanigheden is het moeilijk voor te stellen dat men er zich thuis zou kunnen voelen. En toch kan dat. Het is in mijn (subjectieve) ogen niet moeilijk van deze prachtige, oerlelijke stad te houden.

Uitzicht op de Uitkijk
Uitzicht op de Uitkijk

Op cultuurhistorisch gebied valt er veel te beleven. Sunda Kelapa met zijn kleurrijke pinisi (Buginese zeilschoeners) is een bezoek meer dan waard. Er valt verder nog veel te zien: de "Uitkijk", dat een panoramisch uitzicht over de haven biedt, met het Museum Bahari erachter, een voormalig VOC-pakhuis, waarin historische zeilschepen worden tentoongesteld, en de Pasar Ikan (Vismarkt).

Niet ver hier vandaan (Oud-Batavia) ligt het Taman Fatahillah, met drie koloniale gebouwen eromheen, die zijn getransformeerd in musea: Museum Sejarah Indonesia (Indonesisch Geschiedkundig Museum), Museum Seni Rupa (Museum voor schone kunsten) en het Museum Wayang. Het Museum Sejarah Indonesia is het oude stadhuis in de VOC-tijd. Het is zonder airconditioning en andere moderne voorzieningen een uiterst koel gebouw om in te verblijven. Maar verder is de geschiedenis minder rooskleurig.

Het beruchtste deel van het stadhuis waren de kelders. Die waren in gebruik als kerker voor mensen die op de nominatie stonden om berecht te worden. Wanneer dat na drie maanden tot een half jaar eindelijk gebeurde, kon men zich doorgaans beperken tot het opruimen van het lijk. De kerkers hadden namelijk de bijzonderheid voortdurend onder water te staan. Het "probleem" was dus doorgaans opgelost voordat ooit zou kunnen worden vastgesteld of de beklaagde ?berhaupt wel ergens schuldig aan was. Maar zoals al gezegd, dat was slechts bijzaak.

Vroeg in de avond bij Pondok Indah Mall
Vroeg in de avond bij Pondok Indah Mall

Aan de vierde zijde van het Taman Fatahillah ligt Si Jagur (De Kampioen), een Portugees kanon, dat in het verleden doorging voor een vruchtbaarheidssymbool, waaraan ook heilzame krachten werd toegeschreven. Die reputatie heeft het te danken aan de vuist onderaan de laadbuis, die een obsceen gebaar maakt, dat ook in Nederland niet verkeerd begrepen wordt. Nog maar twintig jaar geleden gebeurde het, dat vrouwen, die geen kinderen kregen, meenden vruchtbaar te worden door het te "berijden". De toenmalige gouverneur van Jakarta heeft dit gebruik verboden. Hij vond het geen gezicht en mensonwaardig.

Het Chinese district - Glodok - is ook een bezoek waard, hoewel er niet echt bijzonderheden over te vermelden zijn. Het heeft nergens het karakter van de in andere wereldsteden bekende Chinatowns, te meer omdat de Chinezen zich in Indonesië wellicht niet als groep durven manifesteren nadat in begin 21e het wettelijke verbod op Chinese uitlatingen in het openbaar opgeheven werd. Het gaat hier om de sfeer. Er zijn nog vele kleine winkeltjes waarin je gemakkelijk de weg kwijt zou kunnen raken, maar waarin de Chinees feilloos de weg weet. Er is letterlijk ?lles te krijgen.

In 1998 raakte Glodok betrokken bij manifestaties van raciale haat, die waarschijnlijk ook wel gebaseerd was op het feit dat Chinezen in Indonesië de naam hebben rijk te zijn. Dat zal vaak ook zo zijn, maar ze werken er ook hard voor. Chinezen zijn er vermoord, verkracht, de winkels zijn geplunderd en vervolgens verbrand. Het is een van de minder fraaie pagina's van het Indonesische geschiedenisboek. Nu herrijst Glodok weer langzaam uit zijn as. Het is soms net alsof de Chinezen het stof van hun jas vegen, zuchten en vervolgens het onvermijdelijke accepteren en de draad weer oppakken.

In de satellietstad (eigenlijk een stadswijk tegenwoordig) Kebayoran Baru vindt men het winkelcentrum Blok MM, waar eveneens alles wat denkbaar is, te krijgen is, en waar je - zoals op wel meer plekken in Indonesië - gefascineerd je ogen uitkijkt naar de drukte. Je kunt er ook fantastisch eten (bijv. Restoran Gajah Mada, of in het souterrain van Pasaraya, waar je bij een groot aantal kraampjes je favoriete lekkernijen bij elkaar kunt verzamelen).

Jambu air in Blok M
Jambu air in Blok M

Ten westen van Sunda Kelapa bevindt zich nog het pretentieloze Ancol, waar de toerist èn de Jakartaan een heerlijke dag kunnen relaxen en bijkomen van de wekelijkse beslommeringen. In de avonduren schijnen hier geesten hun tijd te vermaken, vooral rond het "Ereveld Antjol", de oude Nederlandse begraafplaats.

Ten zuiden van Jakarta ligt het Taman Mini Indonesia Indah (TMII), waarin alle Indonesische provincies paviljoens hebben in huizen die zijn opgetrokken in hun eigen stijl; verder een Taman Burung (vogelpark), een aantal enorme kooien waarin mensen vrij kunnen rondlopen) en waarin de vogels over zeer veel bewegingsvrijheid beschikken en bijna "normaal" kunnen leven in de gecontroleerde "natuur". Een orchideeëntuin en een Indonesisch museum zijn er eveneens te vinden, pl?s een Taman Kanak-Kanak (TK, 'Kleuterschool'), die is opgetrokken in de stijl van het sprookjeskasteel van Walt Disney.

Typisch kippentransport
Typisch kippentransport


Laatste aanpassing 25 september 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
8 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

84,485,776 pageviews Een website van indahnesia.com