Geschiedenis van Jakarta


 Van Jayakarta via Batavia naar Jakarta 

Startpagina

 Informatie over Jakarta

Een van de grootste steden - of meer agglomeratie van steden en dorpen - ligt op enkele graden onder de evenaar als een vieze parel in het landschap. De stad heeft werkelijk alles te bieden, alleen is het nog niet echt ontdekt door de gemiddelde toerist en reisorganisatie, zelfs tot op de dag van vandaag niet.


 Geschiedenis van Jakarta

Van Jayakarta via Batavia naar Jakarta

In 1619 gesticht door Jan Pieterszoon Coen onder de naam Batavia, op het puin van de door hem vernietigde Jayakatra (of toentertijd gespeld: "Djajakatra"). 'n Tropisch Amsterdam, compleet met opslaghuizen, grachten en ophaalbruggen. Van hier uit werden nieuwe handelsroutes bevaren en heeft Abel Tasman Australië ontdekt. (Hij noemde het "Van Diemensland" naar de toenmalige gouverneur-generaal). Batavia werd "de parel van de Oriënt" genoemd, door de rijkdom die de handel het verschafte. Er woonden Europeanen, Molukkers, Minangkabauers, Baliërs, Sundanezen, Chinezen, Bataks, Javanen en Mestiezen.

Na die beginperiode volgde een lange tijd waarin de malaria het normale leven in de havenplaats onmogelijk maakte. De malariamug vond een uitstekende broedplaats in het stilstaande water van de grachten. Het zou nog tot in de negentiende eeuw duren voor het verband tussen de ziekte en de mug zou worden gelegd. Men vermoedde dat "ongezonde ende slegte winden" vanuit zee de ziekte aanvoerden. Meer landinwaarts werd daarom "Weltevreden" aangelegd.

Batavia is tot de Tweede Wereldoorlog de hoofdstad van Nederlands-Indië geweest. De Japanners hebben in 1942 de naam "Jakarta" in ere hersteld. Op 17 augustus 1945 werd door Soekarno en Hatta, twee dagen na de Japanse capitulatie, de Onafhankelijkheid uitgeroepen (Proklamasi Kemerdekaan Indonesia), nadat zij door jongeren waren ontvoerd. Eigenlijk vonden zowel Soekarno en Hatta het nog te vroeg daarvoor.

In 1946 moest Jakarta/Batavia (de Hollanders bleven al even consistent als de Indonesiërs over die naam) kortstondig zijn status van hoofdstad inleveren ten faveure van Yogyakarta. Batavia was door de Hollanders gecontroleerd, en dus nog steeds de hoofdstad van Indië. Na de politionele acties werd Jakarta definitief de Indonesische hoofdstad.

Op 27 december 1949 ondertekende Nederland het verdrag, waarmee de Indonesische onafhankelijkheid werd erkend, na twee politionele acties (zeggen de Nederlanders, de Indonesiërs spreken van de twee "Agresi") die Nederland in de ogen van de wereld veel goodwill hebben gekost, en na een aantal onderhandelingsreeksen (Linggadjati en De Hoge Veluwe), waarbij beide regeringen, maar vooral de Nederlandse, zich schuldig maakten aan eigen interpretaties van hetgeen was besproken tijdens de onderhandelingen. Struikelblok bij die onderhandelingen is altijd geweest dat de Nederlanders categorisch weigerden rechtstreeks te onderhandelen met Soekarno, omdat deze in hun ogen - gezien zijn "co?peratie" met de Japanners - een collaborateur was en dus niet aanvaardbaar.

In de nacht van 30 september op 1 oktober 1965 vond in Jakarta een couppoging plaats (G-30-S, Gerakan 30 September, de "30 september-beweging"), die aan de communisten wordt toegeschreven (Partai Komunis Indonesia, PKI). Zes generaals en één andere hoge officier zijn nabij Lubang Buaya gemarteld en gedood, en aldaar in een waterput gegooid. Ook generaal Nasution, toen zeer belangrijk en machtig, tegenwoordig ambteloos dissident, had moeten sterven, maar hij ontkwam. Daarvoor in de plaats stierf zijn vijfjarig dochtertje dat min of meer per ongeluk door vijf kogels werd geraakt.

Als gevolg van deze coup ontstond er een haatcampagne, die aan honderdduizenden mensen het leven heeft gekost. Er werd niet nauwkeurig bekeken of een eventuele verdachte wel betrokken was bij de coup; wanneer men vermoedde dat iemand communist was, was dat voldoende om hem over de kling te jagen. Nu nog zitten vele mensen in hechtenis ten gevolge van de gebeurtenissen na 1 oktober 1965. Voor het overgrote deel is betrokkenheid nooit bewezen, ook niet met betrekking tot de duizenden die inmiddels in gevangenschap zijn gestorven. Ter herdenking aan de slachtoffers van Lubang Buaya is aldaar een monument opgericht, dat de zeven officieren voorstelt.

Als direct gevolg van de coup is generaal Soeharto aan de macht gekomen, nadat deze de couppoging met succes in de kiem gesmoord had. Heel geleidelijk, Javaans als hij is, nam hij alle functies van Soekarno over, die ervan verdacht werd op de hoogte te zijn geweest en ermee te hebben ingestemd. Vanaf 1966 is Soeharto officieel president. In juni 1970 stierf Soekarno als een verguisd man. Daarna brak er een periode van betrekkelijke rust aan, wanneer we de politieke onrust in het toenmalige Irian Jaya en Oost-Timor "even" buiten beschouwing laten.

In 1998 vond de Aziatische krach plaats. Veel vermogens bleken gebaseerd te zijn op geleend geld. Banken raakten betrokken in corruptieschandalen en dat leidde tot een aantal faillissementen. Pertamina, de nationale en door de overheid gecontroleerde oliemaatschappij, bleek plotsklaps géén vermogen meer te hebben. Corruptie was alom gemeengoed geworden. Ook de president werd er door de ontevreden Indonesiërs van beschuldigd zich te hebben verrijkt door corruptie. Echtgenote, zonen, dochters en goede vrienden bezaten grote bedrijven, die altijd concessies in de wacht sleepten en andere kandidaten voor grote projecten waren meteen kansloos.

De ondergang van de Soeharto's werd ingeleid door de mysterieuze dood van Ibu Tien, Soeharto's echtgenote. Boze tongen beweren dat Tommy, de jongste zoon, na een familieruzie, verantwoordelijk was voor haar dood. Feit is dat haar dood betekende, dat de brains van het Soeharto-concern plots waren weggenomen door het wegvallen van Ibu Tien ("Ibu tien persen", zeiden de Indonesiërs binnenskamers).

Soeharto werd opgevolgd door nu al drie presidenten, die geen van allen het lang hebben uitgehouden: Habibie, Wahid (bij zijn achterban bekend als "Gus Dur", in het buitenland en in eigen parlement berucht omdat hij tijdens belangrijke debatten de gewoonte had in slaap te vallen) en Soekarnoputri, een dochter van Soekarno. Alleen deze laatste lijkt een ambtstermijn vol te maken. In 2004 zijn opnieuw presidentsverkiezingen. Doordat Soekarnoputri niet al te zeer betrokken lijkt bij het wel en wee van haar land, is ze niet overmatig populair.

Laatste aanpassing 25 september 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
8 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

84,486,126 pageviews Een website van indahnesia.com