Jakarta Historisch Museum


 Museum Sejarah Jakarta aan Taman Fatahillah 

Startpagina

 Informatie over Jakarta

Een van de grootste steden - of meer agglomeratie van steden en dorpen - ligt op enkele graden onder de evenaar als een vieze parel in het landschap. De stad heeft werkelijk alles te bieden, alleen is het nog niet echt ontdekt door de gemiddelde toerist en reisorganisatie, zelfs tot op de dag van vandaag niet.


 Jakarta Historisch Museum

Museum Sejarah Jakarta aan Taman Fatahillah

Het Jakarta Historisch Museum (Museum Sejarah Jakarta) dat ook bekend is onder de naam Fatahillah Museum of Batavia Museum ligt in Jakarta, in IndonesiŽ. Het gebouw zelf stamt uit 1710 en deed vroeger dienst als het gemeentehuis van Batavia. Het Jakarta Historisch Museum heeft een aantal historische voorwerpen ter bezichtiging vanuit de prehistorische tijd tot het moment dat Jakarta officieel geboren werd in 1527, maar toen nog onder de naam Jayakarta, de Nederlandse koloniale tijd vanaf de 16e eeuw tot aan de onafhankelijkheid van Indonesie in 1945.

Geschiedenis

Het Jakarta Historisch Museum zit in een gebouw dat vroeger het 'Stadhuis' was. Het gebouw was het administratieve hoofdkantoor van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie en later van de Nederlandse overheid. Het gebouw wed in 1707 gebouwd op last van het stadsbestuur van Batavia. Hiermee verving het een gebouw dat in 1627 gebouwd was. Gouverneur-Generaal Abraham van Riebeeck opende het in 1710 officieel.

Het gebouw heeft 37 ruime kamers. Er zijn ook enkele cellen gemaakt in de kelders van het gebouw, deze werden gebruikt als kerkers. Een Javaanse onafhankelijkheidsstrijder, prins Diponegoro, heeft hier enige tijd vast gezeten in 1830 nadat hij in ge val gelokt werd en zo opgepakt kon worden. Hij werd later verbannen naar Manado in Noord Sulawesi. Untung Suropati uit Oost Java zat hier rond 1670 ook gevangen.
Het gebouw staat aan een plein dat vroeger Stadhuisplein heette. Het plein werd vroeger ook gebruikt voor openbare executies. Tegenwoordig heet het plein Taman Fatahillah. In het midden van het plein staat een fontein die tijdens de koloniale tijd gebruikt werd als watervoorziening. Er staat op het plein ook een Portugees kanon genaamd Si Jagur, met een ornament van een hand met de duim tussen de wijsvinger en middelvinger. Dit kanon zou vrouwen vruchtbaarder maken.

In 1970 werd het Fatahillah Plein benoemd als cultureel erfgoed. Dit was tevens het begin van een grote opknapbeurt voor het historische hart van Jakarta, uitgevoerd door Jakarta zelf. Het Jakarta Historisch Museum werd officieel geopend op 30 maart 1974 als een centrum voor collectie, conservatie en onderzoek voor allerhande objecten van culturele waarde gerelateerd aan de geschiedenis van de stad Jakarta.

Verzamelingen

Het Jakarta Historisch Museum heeft een collectie van zo'n 23.500 objecten, enkelen daarvan komen nog uit de collectie van het voormalige Bataviasche Museum, wat tegenwoordig het Wayang Museum is. Er zijn onder meer objecten van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie zoals oude kaarten, keramiek, meubels. Er zijn ook archeologische objecten van uit de prehistorie zoals oude inscripties en een zwaard.

Het Jakarta Historisch Museum heeft ook onder meer de grootste collectie meubels in Betawi-stijl daterend tussen de 17e en 19e eeuw. De collecties zijn opgedeeld onder de verschillende kamers, zoals de prehistorische Jakarta Kamer, de Tarumanegara Kamer, Jayakarta Kamer, Fatahillah Kamer, Sultan Agung Kamer en de M.H. Thamrin Kamer.

Het museum heeft ook een replica van de Tugu inscriptie uit de tijd van de grote koning Purnawarman, wat het bewijs was dat het centrum van de macht van het koninkrijk Tarumanegara rond het gebied van Tanjung Priok aan de kust van Jakarta lag. Er is ook een replica van een Portugese kaart uit de 16e eeuw, bewijs dat de haven Sunda Kelapa al zeer lang bekend is als haven.

Lokatie Jakarta Historisch Museum

Laatste aanpassing 7 januari 2010
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
8 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

84,684,676 pageviews Een website van indahnesia.com