Introductie tot Indonesië


 Algemene introductie tot de Gordel van Smaragd 

Startpagina

 Introductie tot Indonesië

Algemene introductie tot de Gordel van Smaragd

De republiek IndonesiŽ is een land gelegen in Zuidoost-AziŽ. Het land bestaat uit een archipel van 17.508 eilanden en is daarmee 's werelds grootste eilandstaat. Met een populatie van 237.512.355 is het qua inwoneraantal het op drie na grootste land ter wereld en tevens het land met de grootste moslimbevolking, hoewel de islam geen staatsreligie is.

IndonesiŽ is een republiek met een gekozen parlement en een president. De hoofdstad is Jakarta. Het land grenst direct aan Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en MaleisiŽ. Andere landen die IndonesiŽ omringen zijn Singapore, de Filipijnen, AustraliŽ en de door India bestuurde Nicobaren.

De Indonesische archipel is al zeer lang een belangrijke handelsregio. Reeds in de zevende eeuw waren er handelsroutes tussen het Srivijaya Koninkrijk en China. De geschiedenis van IndonesiŽ is sterk beÔnvloed door sterke machten van buitenaf die werden aangetrokken door de natuurlijke rijkdommen van IndonesiŽ.

Onder invloed van India floreerden het HindoeÔsme en Boeddhisme in de eerste paar eeuwen na onze jaartelling. Islamitische handelaren brachten de Islam met zich mee en Europese machten bevochten elkaar om de handelsmonopolies in de specerijenhandel tijdens de tijd van de ontdekkingsreizigers.

Uiteindelijk werd het land een Nederlandse kolonie, een situatie die meer dan drie en een halve eeuw voort duurde. IndonesiŽ verklaarde zich onafhankelijk na de tweede wereldoorlog. Sinds die tijd is de geschiedenis turbulent en die wordt gekenmerkt door natuurrampen, corruptie, afscheidingsbewegingen, democratisering en snelle economische veranderingen.

De Indonesische eilanden laten een zeer gevarieerd beeld zien wat betreft etniciteit, taal en godsdienst. De Javanen zijn de grootste en politiek gezien meest dominante etnische groepering. Als land heeft IndonesiŽ een gemeenschappelijke identiteit verworven welke vooral word gedefinieerd door de nationale taal, een moslim-meerderheid en een geschiedenis van kolonisatie en het verzet tegen die kolonisatie.

Het Indonesische motto luidt; ďBhinneka Tunggal IkaĒ, oftewel vrij vertaald; ďEenheid in diversiteitĒ. Echter, sektarisch geweld en separatisme zijn aan de orde van de dag en heeft enkele malen tot bloedige confrontaties geleid, die de economische en politieke stabiliteit hebben ondermijnd.

Ondanks de grote populatie en hoge bevolkingsdichtheid heeft IndonesiŽ grote natuurgebieden en 's werelds op een na grootste biodiversiteit. Het land is rijk aan natuurlijke rijkdommen, toch is armoede een belangrijk kenmerk van het IndonesiŽ anno nu.

Dit artikel is beschikbaar onder de GNU Free Documentation License.
Laatste aanpassing 24 september 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
1 foto in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde onderwerpen

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

84,684,642 pageviews Een website van indahnesia.com