Korte geschiedenis


 Van Nederlandsch-Indië tot Indonesië 

Startpagina

 Korte geschiedenis

Van Nederlandsch-Indië tot Indonesië

Fossiele resten van Homo erectus, ook bekend als de Javamens, bewijzen dat de Indonesische archipel al bewoond werd zoín 2.000.000 tot 500.000 jaar geleden . AustronesiŽrs die tegenwoordig het grootste gedeelte van de bevolking vormen migreerden vanaf Taiwan in zuidoostelijke richting.

Ze bereikten IndonesiŽ ongeveer 2000 voor Christus en verdreven daarbij de inheemse Melanesische bevolking richting het oosten. De ideale omstandigheden voor landbouw en de ontwikkeling van natte rijstbouw rond 800 v.Chr. zorgden ervoor dat dorpen, steden en kleine koninkrijken konden floreren rond de eerste eeuw v.Chr..

De zeestraten die in IndonesiŽ zeer gunstig gelegen zijn, stimuleerde zowel de handel tussen de eilanden alswel de internationale handel. De handelsroutes met bijvoorbeeld de Indiase koninkrijken en China ontstonden reeds enkele eeuwen v.Chr.. Deze handel heeft sindsdien de geschiedenis van IndonesiŽ sterk bepaald.

Vanaf de zevende eeuw n.Chr., floreerde het zeevarende Srivijaya koninkrijk als gevolg van de handel en de invloed van het HindoeÔsme en Boeddhisme dat hiermee geÔmporteerd werden. Tussen de achtste en de tiende eeuw na Christus gingen de hoogontwikkelde landbouwbeschavingen van de boeddhistische Sailendra en hindoeÔstische Mataram ten onder in de binnenlanden van Java. Ze lieten schitterende religieuze bouwwerken achter zoals de Borobudur gebouwd daoor de Sailendra's en de Prambanan van de Mataram's.

Het hindoeÔstische Muhapahit koninkrijk ontstond op oostelijk Java in de late dertiende eeuw en onder Gajah Mada reikte zijn invloed over het grootste gedeelte van IndonesiŽ. Deze periode wordt ook wel de gouden eeuw van IndonesiŽ genoemd.

Hoewel islamitische handelaren al sinds het begin van het islamitische tijdperk IndonesiŽ bezochten, dateren de eerste aanwijzingen voor een islamitische populatie pas afkomstig uit de dertiende eeuw, toen een groot gedeelte van het eiland Sumatra zich tot de Islam bekeerd had.

Gelijkelijk namen steeds grotere gedeelten van IndonesiŽ de Islam over als geloof en tegen het eind van de zestiende eeuw was het zowel in Java als Sumatra de dominantie religie. De Islam overlapte en mixte met de reeds bestaande culturele en religieuze tradities, welke van hun kant ook weer de vorm van de Islam bepaalden, vooral op Java. De eerste Europeanen arriveerden in 1512.

Portugese handelaren onder leiding van Francisco Serr„o, probeerden de herkomst van de specerijen nootmuskaat, kruidnagel en peper te vinden en deze voor de internationale handel te beheersen. Al snel volgende de Nederlandse en Britse handelaren.

In 1602 richtten de Nederlanders de Verenigde Oost-Indische Compagnie , VOC, op en werd de belangrijkste Europese macht in de regio. Na het failliet van de VOC in 1800, werd IndonesiŽ onder de naam Nederlands Oost-IndiŽ een nationale kolonie.

Tijdens het grootste gedeelte van de koloniale periode had Nederland slechts een lage mate van autoriteit in de gehele archipel. Pas aan het begin van de twintigste eeuw werd de Nederlandse dominantie uitgebreid tot aan wat heden ten dage de grenzen zijn van IndonesiŽ.

De Japanse invasie en de daaropvolgende bezetting van IndonesiŽ maakte een eind aan de Nederlandse overheersing en stimuleerde de tot dan toe onderdrukte Indonesische onafhankelijkheidsbeweging. Tijdens de Japanse bezetting werden Nederlanders opgesloten in kampen en de IndonesiŽrs werden gedwongen om mee te helpen met de Japanners.

Twee dagen na de overgave van Japan op 17 augustus 1945, verklaarden de invloedrijke nationalistische leiders Soekarno en Hatta, IndonesiŽ onafhankelijk en Soekarno werd de eerste president. Nederland verzette zich hier tegen en probeerde door middel van de zogenaamde "politionele acties" de onafhankelijkheid weer ongedaan te maken.

Onder druk van de internationale gemeenschap erkende Nederland uiteindelijk in december 1949 de Indonesische onafhankelijkheid met uitzondering van Irian Jaya. Lange tijd werd in Nederland alleen de onafhankelijkheidsdatum van 27 december 1949 gehanteerd. Irian Jaya werd uiteindelijk na een tussenbewind van de VN in 1963 aan IndonesiŽ overgedragen.

Soekarno veranderde na de onafhankelijkheid van een democraat in een autoritair leider en onderhield zijn machtsbasis door te balanceren tussen het leger en de Communistische Partij van IndonesiŽ. Een poging tot een coup in 1965 werd verhinderd door het leger die meteen daarop een anti communistische operatie begon.

Tijdens deze operatie kreeg de CPI de schuld van de coup en de partij werd verpletterd door het leger. Tussen de 500.000 en 1 miljoen mensen werden gedood. De hoofd van het leger, generaal Soeharto, maakte gebruik van de politieke zwakte van Soekarno en werd formeel tot president benoemd in maart 1968.

Zijn regering van `nieuwe ordeī werd ondersteund door de regering van de VS en dit stimuleerde de buitenlandse investeringen in IndonesiŽ. Het gevolg hiervan was een stabiele economische groei voor meer dan 30 jaar. De `nieuwe orde` politiek werd in IndonesiŽ en internationaal sterk bekritiseerd vanwege de corruptie en de onderdrukking van de politieke oppositie.

Tijdens de Aziatische financiŽle crisis in 1997 en 1998 was IndonesiŽ het land dat het hardst getroffen werd. Dit verergerde de ontevredenheid onder de burgers over de regering en uiteindelijk leidde het tot grootschalige protesten. Soeharto trad hierdoor uiteindelijk af op 21 mei 1998. In 1999 stemde Oost-Timor voor onafhankelijkheid van IndonesiŽ.

Dit gebeurde na een hardhandige 25 jarige militaire bezetting van het gebied, die slechts ten einde kwam na tussenkomst van de VN. Het tijdperk van de "reformasi" na het aftreden van Soeharto heeft tot nu toe geleid tot een democratischer politiek milieu, inclusief een programma voor regionale autonomie en de presidentsverkiezingen van 2004.

Echter, politieke instabiliteit, sociale onrust en corruptie hebben het democratiseringsproces aanzienlijk vertraagd. Hoewel de relatie tussen de verschillende etnische en religieuze groeperingen over het algemeen harmonieus is blijft sektarische geweld in sommige gebieden een probleem. In 2005 werd er een politiek akkoord gesloten tussen de regering en de gewapende rebellen in Atjeh.

Dit artikel is beschikbaar onder de GNU Free Documentation License.
Laatste aanpassing 24 september 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
1 foto in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde onderwerpen

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

84,485,756 pageviews Een website van indahnesia.com