Ethymologie


 Waar komt de naam Indonesië vandaan 





Startpagina

 Ethymologie

Waar komt de naam Indonesië vandaan

De naam IndonesiŽ is afgeleid van het Latijnse woord "indus", wat "India" betekent, en het Griekse woord voor eiland, "nesos". De naam dateert uit de 18e eeuw, dus nog van voor de onafhankelijkheid van IndonesiŽ. In 1850 stelde de Engelse etnoloog George Earl de term Indunesians (IndonesiŽr) voor als naam voor de bewoners van de Indische archipel.

In dezelfde publicatie gebruikte zijn student, James Richardson Logan de term Indonesia (IndonesiŽ) voor als synoniem voor de Indische archipel . Deze term werd echter niet door Nederlandse academici uit Nederlands Indie geaccepteerd. Zij gaven de voorkeur aan het gebruik van de namen Maleische Archipel, Nederlandsch Oost IndiŽ, of kortweg Indie, de Oost en soms zelfs Insulinde.

Vanaf 1900 werd het gebruik van de naam IndonesiŽ gebruikelijker in academische kringen buiten Nederland en Indonesische nationalistische groeperingen namen de naam over in hun politieke geschriften. De naam IndonesiŽ werd verder populair gemaakt door de Duitse professor Adolf Bastian die een bestseller schreef genaamd "IndonesiŽn oder die Inseln des Malayischen Archipels", 1884-1894. De eerste Indonesische wetenschapper die de naam IndonesiŽ hanteerde was Ki Hajar Dewantara, toe hij in 1913 in Nederland een persbureau opende genaamd Indonesisch Pers-bureau.

Dit artikel is beschikbaar onder de GNU Free Documentation License.
Laatste aanpassing 24 september 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
1 foto in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde onderwerpen

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

84,486,105 pageviews Een website van indahnesia.com