Bevolking van Indonesië


 Vele honderden volkeren op duizenden eilanden 

Startpagina

 Bevolking van Indonesië

Vele honderden volkeren op duizenden eilanden

De totale bevolking van IndonesiŽ bestond in 2008 uit een geschat aantal van 237 miljoen inwoners. Alleen al op het eiland Java wonen meer dan 130 miljoen IndonesiŽrs en het is daarmee het dichtstbevolkte eiland ter wereld . Ondanks het bestaan van een redelijk succesvol familieplanningprogramma dat al sinds de jaren 60 in werking is, verwacht men dat de populatie in 2035 tot 315 miljoen zal groeien, gebaseerd op de huidige groeisnelheid van 1,25%.

De meeste IndonesiŽrs stammen af van AustronesiŽrs die afkomstig waren van Taiwan. Een ander groot gedeelte van de IndonesiŽrs stamt af van de MelanesiŽrs, die vooral in het oosten wonen . In geheel IndonesiŽ worden ongeveer 300 afzonderlijke etnische groeperingen onderscheiden en worden er 742 verschillende talen en dialecten gesproken.

De grootste etnische groepering zijn de Javanen die 42% van de bevolking uitmaken en politiek en cultureel dominant zijn. De Soendanezen, de etnische MaleisiŽrs en de Madoerezen zijn de grootste niet-Javaanse etnische groeperingen. Kleine maar belangrijke groeperingen in IndonesiŽ zijn de Chinezen, IndiŽrs, Europeanen en Arabieren, welke voornamelijk zijn geconcentreerd in stedelijke gebieden.

Er is een zekere mate van nationaal gevoel, naast de sterk gecultiveerde regionale identiteit. De Indonesische gemeenschap is over het algemeen harmonieus hoewel sociale, religieuze en etnische spanningen vroeger en vandaag hebben geleid tot de onderlinge gewelddadigheden. Chinese IndonesiŽrs zijn een belangrijke etnische minderheid die in totaal minder dan 5% van de bevolking uitmaakt. Een groot gedeelte van de particuliere handel en rijkdom wordt gecontroleerd door de Chinezen, wat heeft bijgedragen aan anti-Chinese ressentimenten en zelfs tot anti-Chinees geweld.

De officiŽle nationale taal, het Indonesisch wordt op alle scholen onderwezen en wordt door bijna elke IndonesiŽr gesproken. Het is de taal van de handel, politiek, media, onderwijs en academici. Het was oorspronkelijk de lingua franca voor het grootste gedeelte van de regio, inclusief MaleisiŽ, en heeft daarom ook veel Maleise invloeden.

Het Indonesisch werd voor het eerst gepromoot door de nationalisten in de jaren 20 en het werd tot officiŽle landstaal verheven na de onafhankelijkheid in 1945. De meeste IndonesiŽrs spreken meestal ook een van de honderden lokale talen (bahasa daerah), vaak ook als eerste taal. Van de lokale talen wordt het Javaans het meest gesproken als de taal van de grootste etnische groepering.

Aan de andere kant worden op het eiland Nieuw-Guinea meer dan 500 Papoea en Austronesische talen gesproken, op een totaal van 2,7 miljoen inwoners. Een gedeelte van de oudere inwoners spreekt nog steeds in meer of mindere mate Nederlands.

Hoewel de religieuze vrijheid is vastgelegd in de Indonesische grondwet worden er slechts zes religies officieel erkend. Dat zijn de islam het protestantisme, het rooms-katholicisme, het hindoeÔsme, het boeddhisme en het confucianisme.

Hoewel het geen islamitische staat is, is IndonesiŽ het land met de grootste moslimpopulatie in de wereld. Tijdens de telling van 2000 bleek dat 86,1% van de IndonesiŽrs zichzelf moslim noemden. Christenen maken 8,7% van de bevolking uit, 3% is hindoe en 1,8% boeddhist of iets anders. De meeste Indonesische hindoes zijn Balinezen en de meeste boeddhisten zijn etnische Chinezen.

Hoewel ze minderheidsreligies zijn hebben het hindoeÔsme en het boeddhisme nog steeds een belangrijke invloed op de Indonesische cultuur. De islam werd in de 13e eeuw het eerst overgenomen door de IndonesiŽrs uit het noorden van Sumatra, als gevolg van de invloed van handelaren en tegen de 16e eeuw werd het de belangrijkste religie.

Het rooms-katholicisme werd door de Portugese kolonisators en missionarissen meegebracht, terwijl het protestantisme werd geÔntroduceerd door de Nederlandse calvinistische en lutherse missie inspanningen tijdens de koloniale periode. Een groot gedeelte van de IndonesiŽrs, zoals de Javaanse Abangan, de Balinese hindoes en de christelijke Dajaks praktiseren een minder orthodoxe syncretistische vorm van hun religie, welke sterk beÔnvloed is door de lokale gebruiken en geloof.


De etnologische indeling van Indonesië (Klik voor groter plaatje)


Dit artikel is beschikbaar onder de GNU Free Documentation License.
Laatste aanpassing 25 september 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
1 foto in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde onderwerpen

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

84,684,690 pageviews Een website van indahnesia.com