Indonesische gerechten


 De lekkerste Indonesische gerechten maak je zelf 

Startpagina

 Indonesische gerechten

De lekkerste Indonesische gerechten maak je zelf

Rijst is het hoofdbestanddeel van de Indonesische keuken. De samenstelling van de maaltijd 's middags en 's avonds lijkt wel iets op onze warme maaltijd. Rijst in plaats van aardappelen, vergezeld van een groente- en vleesgerecht. De maaltijden zijn echter wel gevarieerder door de vele kruiden die erbij worden gebruikt.
Zelfs 's morgens wordt meestal warm gegeten; de restjes rijst, groente en vlees van de vorige dag worden opgebakken (de ons bekende nasi goreng).
De meeste gerechten hebben als basis een mengsel van kruiden, fijngewreven uien, knoflook en sambal. Ze worden samen fijngewreven in een stenen vijzel met stamper. Dit zogenaamde oeleken vormt het begin van bijna ieder Indonesisch gerecht. Het kruidenmengsel wordt gebakken in olie, samen met het hoofdbestanddeel van vis, vlees, groente en dergelijke en tenslotte gestoofd met wat vocht. Dit vocht is in vele gevallen kokosmelk (santen).
Een uitgebreide rijsttafel wordt alleen gemaakt bij feestelijke gelegenheden.

Praktische wenken voor de Indonesische keuken
  • Als u voor meerdere gerechten moet "oeleken", bespaart het veel tijd als u eerst alle uien fijnmaakt met een staafmixer of een grove vleesmolen. Wrijf daarna voor ieder gerecht apart de fijngehakte uien, uitgeknepen knoflook, sambal en kruiden in de vijzel tot een gelijkmatig mengsel.
  • Schaf alleen die kruiden aan, die u op dat moment nodig heeft. Gebruik de potjes van Conimex; daar staat duidelijk de Indonesische en Nederlandse benaming op aangegeven en zij zijn goed afsluitbaar.
  • Als u b.v. 4 gerechtjes gaat maken, tref dan eerst alle voorbereidingen, zoals "oeleken", groenten en vlees snijden. Werk daarna alle gerechten achter elkaar af.
  • Maak houdbare gerechten, zoals kroepoek, zoetzuren en gebakken pinda's van te voren in grote porties klaar. Bewaar ze op een koele plaats in met kokend water schoongemaakte potten met goed afsluitbare deksels.
  • Dek de tafel met diepe, verwarmde borden, vork en lepel en serveer bier of ijskoud water bij de maaltijd.


Enig keukengerei

Cobek

Allereerst is daar dan de cobèk (tjobèk), een soort van stenen vijzel die vooral van belang is bij het maken van de overheerlijke, natuurlijk alleen voor de liefhebber, bumbu (boemboe).
De bumbu is het kruidenmengsel dat bij een gerecht hoort.
Cobek's zijn er in verschillende maten. Ze zijn nogal prijzig, maar ze gaan een leven lang mee. Een kleine en een grote voor als u van plan bent om veel Indonesisch te gaan koken, anders één grote.

Wajan

De wajan (wadjan), of Chinese wok, is zeker geen overbodige luxe bij het Indonesisch koken. Het is de Indonesische koekenpan om het maar even met een stuk Nederlands keukengerei te vergelijken. Maar door zijn halfronde vorm onmisbaar bij de bereiding van Indonesische gerechten.
De wajan is er van heel groot tot heel klein en elke heeft zijn bestemming.
De materialen zijn ook nogal verschillend. Ze zijn er van gietijzer, van plaatstaal en van emaille.
De gietijzeren hebben het voordeel dat ze de warmte zeer goed vasthouden, alleen zijn ze nog al kwetsbaar en.... prijzig.
Een goed alternatief zijn de plaatstalen en de emaille, maar ook de laatste is prijzig. Bij de plaatstalen moet u erom denken dat u ze goed droog opbergt.

Kukusan

De kukusan (koekoesan) of stomer, is ook zo'n onmisbaar attribuut in de Indonesische keuken. Voor echt lekkere rijst kunt u eigenlijk niet zonder. Ze zijn er ook weer in verschillende formaten en materialen. Ook zijn er de electrische, die als voordeel hebben dat u de rijst niet eerst in een aparte pan hoeft voor te koken.

Knoflookpers

Niet echt nodig, maar wel handig om de knoflook echt fijn te maken. Zijn er ook in verschillende prijsklassen.
Neem geen aluminium knijper, omdat deze bij het gebruik nog wel eens aluminium wil loslaten als u met een mesje de uitgeperste knoflook eraf snijdt.

Sodet

platte lepel (voor het omscheppen van rijst).

Sutil

Sutil's (soetil), zijn er ook in diverse afmetingen. Het is een enigszins scheef vooruit staande spatel of schep.
Ze zijn heel handig bij het koken en bakken in de wajan, maar het kan natuurlijk ook met ander, soortgelijk, keukengerei.
Wel dit zijn de meeste van de wat typische attributen in de Indonesische keuken en alhoewel u het er eventueel ook zonder kunt doen, zeker als u toch niet van plan bent om regelmatig Indonesisch te koken, maken ze het bereiden van Indonesische gerechten toch een stuk gemakkelijker.
Voor het overige, kunt u gewoon gebruik maken van uw reeds aanwezige assortiment keukengerei.

Laatste aanpassing 24 september 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

86,523,827 pageviews Een website van indahnesia.com