Omgang met politie op Bali


 Problemen met (verkeers-)politie op Bali ontwijken 

Startpagina

 Informatie over Bali

Bali is het welbekende toeristische eiland van Indonesie. Hoewel er tegenwoordig ook veel toeristen naar onder meer Lombok, Yogyakarta en zelfs de hoofdstad Jakarta gaan, is het nog voornamelijk Bali dat bekend staat als vakantie-paradijs. Niet geheel onterecht ook, vanwege de honderden hotels, restaurants en vele kilometers mooie stranden is het inderdaad iets wat op een paradijs lijkt.


 Omgang met politie op Bali

Problemen met (verkeers-)politie op Bali ontwijken

Tienduizenden toeristen per jaar gaan naar Bali niet slechts om te genieten van de zee, de golven en het strand. Ze gaan ook met een gehuurde motor op pad om het eiland te verkennen. Op deze - goedkope - manier kun je vrij eenvoudig tot de kleinste uithoek komen zonder dat je de moeite moet doen om een auto met chauffeur te moeten zoeken of zelf auto te moeten gaan rijden, iets wat sterk ontraden wordt om diverse redenen. Motor rijden kent ongeveer dezelfde redenen, maar op de motor ben je alleen wel veel zichtbaarder.

Dit zichtbaar zijn heeft voor een toerist op Bali meer nadelen dan voordelen. Het is uiteraard minder veilig dan in een auto - over het algemeen uiteraard - maar daarmee is het geen uitzondering voor Bali. Dat je met een motor tussen het drukke verkeer kunt doorduwen is ook niet iets dat alleen voor Bali van toepassing is, hoewel het in het toeristische zuiden vaak wel rampzalig druk is, en je op de motor - te voet zelfs - veel sneller af bent dan met de auto.

Verkeersveiligheid en bereikbaarheid zijn echter niet de enige zorgen voor de gemiddelde vakantieganger. Er is er een die wellicht meer geld kost dan het huren van een motor, het aanschaffen van een internationaal rijbewijs en de eventuele nieuwe helm, en dat is de politie al dan niet in samenwerking met de verhuurders. Dat laatste is een bewering waar geen bewijs voor is - natuurlijk niet - maar bepaalde toevalligheden zullen je wellicht ook in die richting laten denken.

Hoewel huurmotoren nog niet te herkennen zijn aan een speciaal teken, is een motor met een 'buitenlander' erop een ideaal doelwit voor verhuurder en politie. Geen verhuurder zal je bijvoorbeeld zeggen dat je een goede helm (eentje die je oren afdekt) moet dragen als ze zelf een te eenvoudige helm voorzien.In eerste instantie kan dat zijn om geen klanten mis te lopen, maar aan de andere kant natuurlijk ook om van die flinke boetes die illegaal opgestreken worden door de politie - zolang je geen bon krijgt gaat het in de zakken van de agenten - een deel provisie te kunnen opstrijken.

Ongetwijfeld zal het zo zijn dat een deel van de huurmotoren in een dergelijk slechte staat is dat je deze dingen niet eens meer wil huren, al was het maar voor je eigen veiligheid. Wat ook opvalt is dat een flink deel van deze huurmotoren niet meer hun echte kentekenplaten meer hebben. Deze dingen heten in IndonesiŽ overigens geen kenteken maar politie-nummer, omdat je daar je voertuig moet registreren.

Wat is dan een 'niet originele' kentekenplaat? Nou, dat is eigenlijk vrij eenvoudig, al moet je wel even van dichtbij een kijkje nemen. Heel dichtbij, want het teken dat erin gezet wordt op het politie-bureau als je je voertuig hebt aangemeld en je platen komt halen, is slechts enkele centimeters groot en staat op twee plekken in de kentekenplaat gedrukt als een stempel. Alle platen die niet op het politiebureau gemaakt zijn, hebben deze stempel dus niet. Verder heb je ook nog een grote variatie in zelfgemaakte platen.

Goed gelijkende platen mogen wellicht ook gewoon, daar zal het probleem niet liggen. Echter is een toerist op Bali niet bezig met het controleren van het al dan niet echt zijn van de kentekenplaten, dus zou het zomaar kunnen dat je ergens door een agent met een fluitje aangehouden word met dat verhaal als excuus. Zeker motoren met plastic kentekenplaten en allerlei franjes aan hun platen lopen het risico hierop. Makkelijk verdiend dus, voor de toerist om hier eens naar te kijken.

Buiten dit zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om bepaalde eenvoudig gegeven boetes te kunnen voorkomen. Uiteraard is het zorg dat je je aan de verkeersregels houdt; rood licht, inhaalverboden en meer dan twee personen op een motor zijn een melkkoe, maar erg eenvoudig te voorkomen. Snelheid wordt eigenlijk niet op gecontroleerd, maar het is voor je eigen veiligheid het een beetje rustig aan te doen. Om die reden zou je ook je helm moeten dragen en je aan de rest van de verkeersregels moeten houden.

Wat verder nog wel eens handig kan zijn is om niet op ieder geluidje te reageren. Vooral fluitjes worden hiermee bedoeld. Hoewel er op Bali ook meer dan voldoende parkeerwachten zijn, is het schelle fluitje van de gemiddelde agent eenvoudig te herkennen. Echer is het een algemeen signaal, wat niet per se voor jou bedoeld is. Hecht er niet te veel waarde aan en vervolg je weg gewoon. Let wel, beging je een overtreding is het beter wel gewoon te stoppen, want dan zal men er alles aan doen je staande te houden. Heb je echter niets gedaan en fluit er een agent, dan is deze wellicht gewoon op zoek naar een aanvulling op het salaris.

In het verlengde hiervan ook nog de tip om gewoon te doen, ook als er agenten aanwezig zijn. Nog even gas bijgeven om het oranje licht te halen is vragen om een 'bekeuring', plotseling op de rem trappen omdat het al lang oranje is en je ineens politie ziet kan in hetzelfde resulteren. Doe ook geen moeite om agenten meer aandacht te geven dan het overige verkeer. Uiteraard moet je je aandacht bij het toch al hectische verkeer houden in plaats van dingen aan de zijlijn.

Laatste aanpassing 2 september 2011
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
1 foto in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde onderwerpen

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

87,260,570 pageviews Een website van indahnesia.com