Kunst op Bali


 Informatie over kunst op Bali 

Startpagina

 Informatie over Bali

Bali is het welbekende toeristische eiland van Indonesie. Hoewel er tegenwoordig ook veel toeristen naar onder meer Lombok, Yogyakarta en zelfs de hoofdstad Jakarta gaan, is het nog voornamelijk Bali dat bekend staat als vakantie-paradijs. Niet geheel onterecht ook, vanwege de honderden hotels, restaurants en vele kilometers mooie stranden is het inderdaad iets wat op een paradijs lijkt.


 Kunst op Bali

Informatie over kunst op Bali

Men ziet vaak tienjarige jochies de fraaiste en ingewikkeldste beelden maken van een stuk hout. Wanneer een houtsnijder een bepaald idee heeft van wat hij wil maken, dan doet 'ie dat, zonder rekening te houden met de normale afmetingen. Waar hij wŤl rekening mee houdt, is de lengte van het stuk hout dat hij gebruikt.

Hij is verplicht de volle lengte van het stuk hout te gebruiken, ook al worden de ledematen extreem lang en mager. De BaliŽr is van mening dat de geest van het hout wordt aangetast, wanneer hij ten behoeve van natuurlijke proporties het stuk hout korter of smaller zou maken. Dat levert een zeer sierlijk en fraai product op met een geheel eigen karakter.

Kecak
Kecak

Ten behoeve van tempels worden vaak beelden gemaakt uit de gemakkelijk te bewerken parasteen, die echter als nadeel heeft, dat het snel verweert en overwoekerd raakt met mos e.d. Dat heeft echter weer het voordeel, dat de artiest alle gelegenheid heeft om zijn bekwaamheden op peil te houden.

De Balinese schilderkunst heeft nogal wat westerse artiesten ertoe overgehaald op Bali te wonen en te werken. De eersten waren de eerder genoemde Walter Spies en Rudolf Bonnet, en de in BelgiŽ overleden Lemayeur, die graag op Bali had willen sterven. Zijn vrouw was de zeer bekende danseres Ni Polok, die in 1985 overleed, en toen nog steeds hun huisje op het strand van Sanur, dat toen al jaren was getransformeerd tot een museum van Lemayeur's werken, bewoonde. Ni Polok is waarschijnlijk even beroemd geworden als model voor haar man als als danseres.

Andere "buitenlandse" schilders van latere datum zijn Han Snel, Harry Smit, Blanco, etc., etc. Ze hebben allemaal de Indonesische nationaliteit verworven. Belangrijke Balische schilders zijn: I Bagus Nadra, Kobot, I Bagus Made, etc., waarvan de meesten in de buurt van Ubud wonen.


Lelie

Verdere huisnijverheden van belang zijn: weverijen en batik-ateliers, zilversmederijen, leerbewerking, etc., etc. Een nog niet genoemde vorm van de Balische kunstzinnigheid is de dans, al dan niet in combinatie met de gamelan. De dansen zijn van een uiterste verfijndheid en ongeŽvenaarde gratie.

De bekendste dansen zijn de kecak (apendans, een zeer sensationele dans uitgevoerd door 80 tot 200 zittende mannen, die als omlijsting fungeren rond episodes uit de Ramayana of de Mahabharata), de Barong (de strijd tussen de goede naga (draak) Barong en de slechte heks Rangda, waarbij Rangda de helpers van Barong ertoe aan de keris aan de eigen borst te zetten, maar waarbij Barong er weer voor zorgt dat de keris niet kan doordringen) en de Legong (een dansvorm voor jonge meisjes, vroeger alleen opgevoerd voor adellijke personen; de meisjes dienen over een buitengewone lichaamscontrole te beschikken, hun kleding is opvallend uitbundig en fraai. Opvallend is de metamorfose van nietswaardig "onderdeurtje" tot kleine godin), etc., etc.

De rijkdom van IndonesiŽ
De rijkdom van IndonesiŽ


Laatste aanpassing 2 september 2011
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
1 foto in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde onderwerpen

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

87,258,886 pageviews Een website van indahnesia.com