Informatie over Bali


 Algemene informatie over Bali 

Startpagina

 Informatie over Bali

Bali is het welbekende toeristische eiland van Indonesie. Hoewel er tegenwoordig ook veel toeristen naar onder meer Lombok, Yogyakarta en zelfs de hoofdstad Jakarta gaan, is het nog voornamelijk Bali dat bekend staat als vakantie-paradijs. Niet geheel onterecht ook, vanwege de honderden hotels, restaurants en vele kilometers mooie stranden is het inderdaad iets wat op een paradijs lijkt.


 Informatie over Bali

Algemene informatie over Bali

Bali telt ruim 3 miljoen mensen en heeft een oppervlakte van rond de 5.400 km2. In het jaar 991 werd Airlangga geboren, een kind van een Balische koning en een Javaanse prinses. Hij ging naar Java om daar te huwen, en nam het rijk van zijn schoonvader - Dharmawansa - over, toen deze vermoord werd. Airlangga's broer regeerde over Bali, terwijl hij zelf 30 jaar op Java bleef.

Tot 1284 bleef Bali vrij, daarna veroverde de koning van Singasari het. In 1292 kwam Majapahit aan de macht, en Bali was weer vrij. In 1343 veroverde Gajah Mada Bali opnieuw, waarna het weer afhankelijk was van Java. Toen in de 15e eeuw de Islam onstuitbaar opmarste, ging het hele Majapahit-hof naar Bali. Hun schitterende en verfijnde cultuur is tot op de dag van vandaag slechts marginaal gewijzigd bewaard gebleven.

Tijdens de eerste expeditie van Hollandse vlootvoogden (i.c. de Houtman), uitgezonden door een aantal compagnieŽn vůůrdat de VOC door Johan van Oldenbarneveldt werd opgericht, waren er twee matrozen, te weten Jacob Claaszoon en Emanuel Roodenberg, die besloten te deserteren, op Bali te blijven en er een nieuw bestaan op te bouwen. Ze zijn er ook gehuwd, en in dienst van de koning getreden. De roep van Bali was toen al sterk. Ze hebben Nederland nooit teruggezien.

Dansinstructie
Dansinstructie

Bali was tot ca. 1900 nooit geheel in Hollandse handen, en toen de Hollanders besloten Bali definitief te onderwerpen, kwamen de raja's van Denpasar (1906) en Klungkung (1909) tot de conclusie dat ze zich niet zonder gezichtsverlies konden overgeven, en besloten tot de "puputan " (rituele massale zelfmoord); een ervaring, die menig soldaat - die geweld heel normaal gevonden moet hebben - niet licht vergeten zal zijn, zo dat al tot de mogelijkheden behoorde. In het zicht van de Hollandse vijand sloegen de BaliŽrs massaal de hand aan zichzelf en aan de andere kratonbewoners, die daartoe niet in staat waren. Zo werd Bali vrijwel kado gedaan aan de Hollanders, maar vrijwel geen Hollander zal dat als een kado hebben ervaren.

Een van de weinigen die ontkwam (d.w.z. die men vergeten was te doden), was Cokorda Gede Agung Sukawati, toen nog een kind. Deze werd op 31 januari 1979 te Ubud gecremeerd, met een pracht en praal die waarschijnlijk lang niet meer geŽvenaard zullen worden. De as van Rudolf Bonnet, de Nederlandse schilder die zeer bevriend was met Sukawati, was ook aanwezig bij de crematie. Rudolf Bonnet was in 1978 in Nederland overleden, maar diens wil was het, samen met Sukawati gecremeerd te worden, of op zijn minst "aanwezig" te zijn.

Een collega en vriend van Rudolf Bonnet, de Duitser Walter Spies, heeft zich vlak voor de Tweede Wereldoorlog enorm ingespannen om de thema's van de diverse in Bali uitgeoefende kunstvormen niet te beperken tot het godenrijk, maar juist de mens meer als uitgangspunt te nemen. Zo heeft hij de Balische kunst opengesteld voor de gewone man. Dat gaat verder dan schilderkunst, ook beeldhouwen en houtsnijden, de dans en de gamelanmuziek werden op zijn voorspraak gepopulariseerd. (Het is minder van hem bekend, dat deze vůůr 1933 in Yogyakarta deel uitmaakte van het gamelanorkest van de kraton, en zelfs als eerste de gamelanmuziek op papier heeft weten te zetten.) Nu nog ligt er in Ubud een klein museum (Puri Lukisan) met een interessante permanente expositie van zijn oeuvre.

Walter Spies, die zich mogelijk meer BaliŽr dan wie ook heeft gevoeld, werd in 1940 als Duitser geÔnterneerd en op de boot gezet. Deze boot werd getorpedeerd en zo is Walter Spies - die het pertinent oneens was met de nazi's - aan een weinig roemrucht einde gekomen. Zijn werk vindt echter voorgoed weerklank op de Balische kunstvormen, omdat hij deze ook openstelde voor profane thema's, en voor de gewone man.

Gunung Agung vanaf het westen
Gunung Agung vanaf het westen

Het leven op het voor 90% hindoeÔstische Bali wordt heel sterk bepaald door het geloof. In alles spelen goden en demonen een rol, en ze moeten te allen tijde gunstig worden gestemd. Ook feesten hebben dat doel. De plechtigheden rond de dood bijvoorbeeld hebben niets droevigs, integendeel, de mensen zijn blij, dat hun geliefde een nieuw - en naar men aanneemt hoger - stadium is binnengetreden. Het vuur bij een crematie moet de ziel en het lichaam van elkaar scheiden, zodat de ziel kan reÔncarneren.

Op de heilige berg de Gunung Agung wonen de goden. Het is dan ook geen wonder, dat zich nŤt op deze berg de Besakih bevindt, de "puser dunia" (= navel van de wereld), de "moedertempel".

In 1963 vond op Bali een feest plaats, de Eka Dasa Rudra, dat uiterst zelden gevierd wordt. Dit feest werd wreed verstoord door een kolossale uitbarsting van de Gunung Agung; circa 2.500 mensen vonden de dood. Volgens de BaliŽrs was het feest te eenvoudig van opzet geweest, en dat heeft huns inziens de toorn der goden opgewekt. Daarom werd besloten, het feest, dat normaliter ťťn keer per 100 Balische jaren (ťťn Balisch jaar heeft 250 dagen) wordt gehouden, in 1979 over te doen, met een pracht en praal als nooit tevoren aanschouwd. Dat gebeurde niet lang na de crematie van Sukawati.

Sommigen zagen die crematie als een glansrijke ouverture tot dat feest. Kolossale hoeveelheden offerdieren vonden tijdens de feestelijkheden hun einde, om de goden tevreden te stemmen. De feesten te Besakih werden ook bijgewoond door Bapak Soeharto en Ibu Tien. Onderdeel van het feest was een duiveluitdrijving voor de gehele aarde, in alle elf kosmische richtingen.

Besakih in de ochtendmist
Besakih in de ochtendmist


Laatste aanpassing 2 september 2011
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
1 foto in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde onderwerpen

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

87,259,607 pageviews Een website van indahnesia.com