Natuurlijk geverfde stoffen van Bali


 Het ontdekken van de natuurlijk geverfde stoffen van Bali 

Startpagina

 Informatie over Bali

Bali is het welbekende toeristische eiland van Indonesie. Hoewel er tegenwoordig ook veel toeristen naar onder meer Lombok, Yogyakarta en zelfs de hoofdstad Jakarta gaan, is het nog voornamelijk Bali dat bekend staat als vakantie-paradijs. Niet geheel onterecht ook, vanwege de honderden hotels, restaurants en vele kilometers mooie stranden is het inderdaad iets wat op een paradijs lijkt.


 Natuurlijk geverfde stoffen van Bali

Het ontdekken van de natuurlijk geverfde stoffen van Bali

Bali en Nusa Tenggara kennen een grote verscheidenheid aan gewoven stoffen die geverfd zijn met plantenextracten. Hierdoor ontstaan niet alleen prachtige kleuren die lang god blijven, maar deze kleuren zijn vaak ook nog eens mooier dan chemische kleuring. Hoewel enkele van de doeken 75 tot 100 jaar geleden gemaakt zijn, stralen ze nog altijd intens, zoals het 100 jaar oude tais weto doek dat gemaakt is in het dorp Manlea, Belu, in Oost Nusa Tenggara.

Het handgeweven doek, gekleurd met extracten van de mengkudu (een kleine boomsoort), straalt nog altijd met een overheersend dieprood streep-motief. De Biboki-sarong, 75 jaar geleden gemaakt, heeft nog altijd die diepe indigo en rode strepen. Vrouwen in het oostelijke gedeelte van de provincie dragen vaak dit soort doeken bij traditionele ceremonies, inclusief trouwerijen en begrafenissen.

Doeken uit Oost Nusa Tenggara hebben verschillende motieven die verschillende betekenissen en niveau's in de maatschappij aangeven. “Koningen en koninginnen dragen normaal gezien de hinggi kombu. Hinggi betekent doek, en kombu betekent mengkudu,” verteld Ignasio Hapukaran Java, een inwoner van Nusa Tenggara. De stoffen met motieven van dieren worden ook veel gebruikt.

“Motieven van paarden en hanen zijn een teken van de macht van de koning,” zegt hij. Een ander uniek motief is een kreeft, welke reincarnatie aangeeft. “Dit motief reflecteerd ons geloof dat mensen in een ander leven verderleven na hun dood.” Andere traditionele motieven uit Oost Nusa Tenggara zijn de baranusa, gewoven doeken van Alor, de 50-jaar oude sabu sarong van het eiland Sabu en modernere doeken afkomstig uit Rende, Oost Sumba.

West Nusa Tenggara is ook het thuis voor de Pahikung sarong gemaakt in het regentschap Sumba. Dit doek kent een motief met als dominante kleuren zwart en rood. De laupahudu sarung van Sumba, met zijn opmerkelijke motief, werd eerder tentoongesteld. Buiten Nusa Tenggara zijn ook de welbekende gringsing uit Tenganan bekend. Ook de zijden doeken uit Klungkung, Karangasem en Nusa Penida zijn erg bekend.

Nusa Penida is ook het thuis van de kain cepuk en saudan, en een ander type geweven doek met een rechthoekig motief dat de rangrang wordt genoemd. Het kleuren neemt enkele dagen in beslag, vertelt Sariat Libana, een inwoner van Alor die zich voor haar beroep bezig houdt met het kleuren van doeken. “Als eerste extraheren we de extracten uit de planten door ze te weten. We gebruiken mengkudu voor de rode kleur, koenjit voor geel, en verscheidene bladeren voor de groene kleur,” zei de 40-jaar oude vrouw.

“Als de kleur niet intens genoeg is, dan weken we het doek nog eens zeven keer met de juiste kleur,” zei ze. Het kleuren van zijde neemt over het algemeen meer tijd in beslag dan het kleuren van katoen, omdat de aangebrachte kleuren over het algemeen snel vervagen als ze op zijde worden aangebracht.

Laatste aanpassing 7 februari 2010
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
1 foto in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde onderwerpen

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

87,259,459 pageviews Een website van indahnesia.com