Provincie Aceh


 Het meest westelijke gebied van IndonesiŽ 

Startpagina

 blog.indonesiepagina.nl
 Ga naar RSS feed voor blog-artikelen meer blog artikelen 

 Provincie Aceh

Atjeh (de moderne Indonesische spelling is Aceh, de Nederlandse blijft Atjeh) is een provincie van het huidige IndonesiŽ, gesitueerd in het uiterste noorden van het eiland Sumatra. De volledige naam luidt NanggrŲe Aceh Darussalam. Het omvat het gebied dat van de 16e tot de 19e eeuw onderdeel vormde van het Sultanaat Atjeh. Atjeh is bekend om zijn politieke onafhankelijkheid en sterke oppositie tegen buitenstaanders.


 Banda Aceh

De stad ligt op de noordelijke punt van het eiland Sumatra, aan de monding van de Atjehrivier (Sungai Aceh), waar de Straat Malakka en de Indische Oceaan elkaar ontmoeten. In 2000 besloeg het stedelijk gebied een oppervlakte van 61,36 km≤ en had het 220.737 inwoners. Volgens opgave van de Indonesische deelregering had de stad (met omliggende dorpen) vlak voor de tsunami ruim 260.000 inwoners en bedroeg het aantal slachtoffers ongeveer 61.000.


 Geschiedenis van Aceh

Rond 1500 ontstond op Noord-Sumatra het sultanaat Atjeh. In het begin van de 17e eeuw was het rijk op zijn hoogtepunt. De toenmalige Sultan bezat grote delen van het eiland Sumatra en van het schiereiland Malakka. In de tijd van de Vereenigde Oostindische Compagnie steunde Atjeh vaak de Britten in hun strijd tegen de Nederlanders. Later waarborgde Nederland onder Engelse druk Atjehs onafhankelijkheid. De AtjeeŽrs gingen vaak tot zeeroof over en werkten in Deli, en elders op Sumatra, de consolidatie van de Nederlandse invloed tegen.


 Het eiland Weh

Het eiland Weh, ook bekend als Pulau Weh, Pulo Weh of Sabang, naar de naam van de grootste stad op het eiland, is een klein vulkanisch actief eiland direct ten noordwesten van Sumatra. Oorspronkelijk zat het vast aan Sumatra, maar het werd door de laatste vulkaanuitbarsting van de vulkaan in het Pleistoceen van het vasteland gescheiden. Het eiland ligt in de Andaman Zee. De grootste stad op het eiland is Sabang, wat direct ook de meest westelijke bewoonde plek van IndonesiŽ is.


 Vrede na conflict in Aceh

De opstand in Aceh werd gepleegd door de Vrij Aceh Beweging (GAM) tussen 1976 en 2005. Ze poogden op deze manier onafhankelijkheid te verkrijgen van IndonesiŽ. De vernietiging veroorzaakt door de tsunami van 2004 zorgde uiteindelijk voor vrede en een einde aan de opstand.

   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
5 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

87,259,424 pageviews Een website van indahnesia.com